Hlavní obsah

Mýto pro kamiony za rok opět zdraží. O pět až deset procent, odhaduje Kupka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vláda chystá dražší mýtné od března a pak hned příští rok (ilustrační snímek).

Reklama

Letos se má na mýtném vybrat 16 miliard korun.

Článek

Po jednom zdražení mýtného, které je naplánované na březen, chystá vláda další. Dojde k němu příští rok, a to v rozsahu „mezi pěti a deseti procenty“, oznámil ministr dopravy Martin Kupka v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Uznal také chybu, na kterou dnes upozornily Seznam Zprávy, a sice že jeho úřad špatně vypočítal sazby mýtného pro březnové zdražení. Tabulka se nyní opravuje a měla by od března platit. Stoprocentní jistotu ale Kupka nemá, protože mýtné spravuje soukromá firma Czech Toll a záležet bude také na její rychlosti.

„Míříme k tomu, abychom to zvládli. Mrzí mě to pochybení,“ uvedl Kupka v redakci na dotaz ohledně březnového termínu. Na otázku, jak vysoká je pravděpodobnost, že se vše stihne včas, odpověděl, že nechce tipovat.

Na mýtném se má letos vybrat do státního rozpočtu 16 miliard korun. Od března sazby porostou v různých pásmech různou měrou, podle ministerstva bude zdražení činit 10 až 15 procent.

Další zvýšení v roce 2025 se bude podle Kupky odvíjet od toho, jaký prostor zbyde v mantinelech určených unijní směrnicí. Sám odhadl, že by mělo jít o růst „někde mezi pěti a deseti procenty“. Záležet bude podle něj také na postupu okolních zemí, tak aby české sazby nevyšly moc nízko a nepřivodilo to nadměrné zatížení zdejších dálnic.

Reklama

Související témata:

Doporučované