Hlavní obsah

Nálada v německé ekonomice roste už půl roku. Pomáhá vyhlídka nižších sazeb

V nejsilnější ekonomice eurozóny se dál zlepšila nálada. Ilustrační foto.

Reklama

Nálada v německé ekonomice se v lednu pošesté v řadě zlepšila, ukázala to aktuální data institutu ZEW.

Článek

Německou ekonomiku může letos čekat zlepšení, ukázala čerstvá data mannheimského institutu ZEW, jehož index podnikatelské nálady v lednu pošesté v řadě stoupl, ačkoli řada ekonomů očekávala první pokles po pěti měsících růstu.

Index ZEW v tomto měsíci vzrostl na 15,2 bodu, nejvyšší úroveň od loňského února, ze 12,8 bodu zaznamenaných v prosinci. Analytici oslovení agenturou Reuters očekávali snížení indexu na 12 bodů.

Atmosféře mezi podniky pomáhalo očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) letos konečně začne snižovat úrokové sazby. To by mělo pomoci ekonomikám členských zemí eurozóny, včetně té nejsilnější, jíž je právě Německo.

Na posledním měnovém zasedání loni v prosinci ECB ponechala úrokové sazby na stávajících úrovních, tedy na čtyřech procentech. Podle investorů tak banka s vysokou pravděpodobností již ukončila cyklus zpřísňování měnové politiky.

„Ekonomická očekávání pro Německo se opět zlepšila. Je to proto, že nyní více než polovina respondentů předpokládá, že ECB v první polovině roku přistoupí ke snížení úrokových sazeb. Ještě výraznější posuny jsou patrné v očekáváních ohledně úrokových sazeb v USA. Více než dvě třetiny respondentů předpokládají, že americký Federální rezervní systém v příštích šesti měsících sníží úrokové sazby,“ uvedl v komentáři k datům prezident ZEW Achim Wambach.

V pondělí přitom agentura Bloomberg citovala guvernéra rakouské centrální banky Roberta Holzmanna, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB, jenž uvedl, že hrozba přetrvávající vysoké inflace by mohla ECB zabránit v tom, aby v letošním roce zahájila snižování úrokových sazeb. Podle všeho ale tato slova názor finančníků nezměnila.

„Prosincový nárůst inflace v Německu a eurozóně tak nemá na měnověpolitická očekávání respondentů žádný vliv,“ uvedl Wambach.

Zatímco ekonomický sentiment se zlepšil, hodnocení situace v německém hospodářství zůstalo v lednu téměř beze změny, když příslušný ukazatel ubral 0,2 bodu na minus 77,3 bodu.

Výkon německého hospodářství loni klesl o 0,3 procenta, zejména kvůli dopadu globálních těžkostí vyvolávaných pokračující válkou na Ukrajině nebo napětím na Blízkém východě po říjnovém útoku Hamásu na Izrael. Letos by měla německá ekonomika podle odhadů vzrůst o 1,3 procenta.

Německo je největším odběratelem českého zboží, a proto je kondice tamní ekonomiky pro tu českou naprosto zásadním faktorem. Navzdory zápornému výsledku dosáhl hrubý domácí produkt (HDP) v Německu loni úrovně o 0,7 procenta vyšší než v roce 2019, a vymazal tak propad způsobený globální pandemií onemocnění covid-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované