Hlavní obsah

Bankéř Lapčík výrazně navýšil podíl v Trinity Bank, získal razítko od ČNB

Foto: ČTK

Radomír Lapčík.

Reklama

Zlínský rodák Radomír Lapčík postupně navyšuje svůj podíl v Trinity Bank. Jeho cílem je získat kontrolu nad bankou, kterou v 90. letech zakládal jako Moravský peněžní ústav.

Článek

Šéf Trinity Bank Radomír Lapčík postupně naplňuje svůj cíl, jímž je získání kontroly nad celou bankou.

„Dostali jsme od České národní banky souhlas s nabytím kvalifikované účasti ve výši do 30 procent. Aktuálně přes SAB Finance (Lapčík má podíl v SAB Finance obchodované na pražské burze necelých 72 procent, pozn. red.) a další společnosti skupiny SAB v souhrnu držíme v bance 22,69procentní podíl, který postupně chceme navyšovat,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys Lapčík, který je předsedou dozorčí rady banky.

Radomír Lapčík (53)

  • Český bankéř, pedagog, zakladatel Moravského peněžního ústavu – spořitelního družstva (MPÚ).
  • MPÚ se napotřetí po udělení bankovní licence od ČNB stal k 1. lednu 2019 bankou, která vystupuje pod názvem Trinity Bank a patří k malým bankám v Česku.
  • Lapčík vlastní většinu v obchodníkovi s devizami SAB Finance, pod který spadá i zahraniční banka na Maltě FCM.
  • Jeho sestrou je zpěvačka Dasha.

Zlínský rodák Lapčík svůj podíl v bance zvedá doplňováním kapitálu banky. „Banka soustavně roste, takže potřebuje navyšovat kapitál. Ostatní akcionáři mohou podíl navyšovat také, protože mají krásné dividendy a samozřejmě právo na přednostní úpis,“ dodává Lapčík, který efektivně v bance drží zhruba 16 procent akcií. Malí akcionáři svého práva na úpis často nevyužívají, takže se jejich podíl „ředí“ a naopak těch, kdo doplňují do banky kapitál, se zvyšuje.

V květnu banka oznámila, že vyplatí akcionářům na dividendách 378,2 milionu korun. Výnos představuje 13,15 procenta na základní akcii a 15,52 procenta na bonusovou akcii.

Devět tisíc akcionářů

Trinity Bank patří k malým bankám v Česku. Ke konci letošního března obsluhovala 113 000 klientů a provozuje devět poboček. Její bilanční suma je zhruba 64 miliard korun, přičemž úvěry tvoří asi čtvrtinu.

Trinity Bank v roce 2022 rekordně vydělala. Podle auditovaných výsledků přesáhl její zisk před zdaněním jednu miliardu korun. Daří se jí i v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy před zdaněním vydělala 189 milionů.

Radomír Lapčík kromě podílu v Trinity Bank ovládá holding SAB Finance, kam patří hlavně obchodník s devizami a také malá banka na Maltě.

Akcionářská struktura Trinity Bank zahrnuje téměř devět tisíc drobných českých akcionářů. Trinity Bank navazuje na historii Moravského peněžního ústavu (MPÚ), který byl založen v roce 1996 ve Zlíně a patřil mezi největší spořitelní družstva v  Česku. V roce 2018 získal MPÚ bankovní licenci a od roku 2019 operuje na českém trhu pod obchodním jménem Trinity Bank.

Reklama

Doporučované