Hlavní obsah

„Muskův koktejl“. Miliardář čelí podezření, že užívá tvrdé drogy

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk.

Reklama

Elon Musk údajně užívá nepovolené látky a může kvůli tomu přijít i i o prověrku udělenou americkou vládou. Excentrický miliardář změnu chování neplánuje, látky prý používá primárně pro léčbu depresí.

Článek

Celý článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

„Ani stopové množství drog nebo alkoholu,“ sdílel miliardář Elon Musk výsledky svého drogového testu – kde jinde než na bývalém Twitteru, který po převzetí v říjnu 2022 přejmenoval na X.

Spolumajitel Tesly, majitel Space X a pán sociální sítě X tak musel reagovat na pozdvižení, které vyvolal jeho rozhovor s americkým komikem Joem Roganem. Při něm jeden z nejbohatších lidí světa kouřil marihuanu. A to ve velkém stylu. Zatímco Češi konzumují „trávu“ obvykle ve formě cigarety, tedy jointu, Musk na televizních obrazovkách mocně „bánil“ marihuanový doutník s násobně větším obsahem zelené substance.

Spekulace o tom, zda má dvaapadesátiletý magnát své návykové vášně pod kontrolou, však jedním tweetem rozhodně neskončily. A to nejen na stránkách bulvárních plátků, ale také v seriózních listech. Například deník Wall Street Journal (WSJ) s odkazem na nejmenované zdroje z miliardářova okolí napsal, že Musk užívá celou sbírku ilegálních substancí, mezi nimiž údajně figurují kokain, LSD nebo ketamin.

Svým chováním straší investory

I přestože výstřední miliardář celou situaci bere spíše s humorem, jeho užívání návykových látek může mít následky na jeho podnikání – a na investice spousty dalších lidí.

Investoři se podle WSJ bojí Muskova nevyzpytatelného chování. Během jednání představenstva firmy SpaceX prý excentrický miliardář přišel na pódium a se zaměstnanci diskutoval nový vesmírný projekt. Podle zúčastněných působil jakoby pod vlivem omamných látek, tok jeho myšlenek popsali jako nesmyslný a slova se prý nakonec musela ujmout šéfka firmy Gwynne Shotwellová.

Znepříjemnit situaci by Muskovi mohla i vláda Spojených států, která je jedním z největších obchodních partnerů miliardářových firem. Při obchodování s vládou potřebují manažeři prověrku – a Musk o ni v návaznosti na pokuřování „obohaceného“ doutníku málem přišel. Bezpečnostní formulář totiž obsahuje i oddíl, ve kterém prověřovaný potvrzuje, že se v posledních sedmi letech vyhýbal nelegálním látkám.

Pokud by se informace Wall Street Journal o omamných látkách v Muskově užívání potvrdila, mohl by spolumajitel Tesly o prověrku skutečně přijít.

Substance prý používá k léčbě

Z výčtu látek, které Musk údajně užívá, nemá žádná dlouhodobě kladný přínos pro zdravotní stav uživatele.

„Kokain může vyvolat srdeční onemocnění, která mohou mít v 52 letech fatální důsledky. O všech látkách, které pan Musk údajně bere, platí, že při jejich užívání rychle vzniká závislost,“ popisuje vliv substancí pro tělo a mysl člověka adiktoložka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jitka Debnarová.

Na sociální síti X naznačil Musk, že své návyky měnit nehodlá. „S čímkoliv, co dělám, hodlám i nadále pokračovat,“ píše na svém profilu. Látky prý používá k léčbě depresí, o kterých se na sociálních sítích zmiňoval už v roce 2017. S léčbou mu prý pomáhá ketamin.

„Ketamin se používá jako lék depresí v USA nebo Británii. Metoda se přesunula i do České republiky, kde pojišťovny medikaci plně proplácejí. Léčba ovšem probíhá pod dohledem odborníků, předchází jí lékařská prohlídka a látka se podává v malém množství, narozdíl od případů, kdy substanci využíváte pro pobavení,“ popisuje známý český psycholog a adiktolog Aleš Kuda.

Reklama

Doporučované