Hlavní obsah

PPF pomůže bývalé Sazce na americkou burzu. Investuje 6 miliard

Foto: CC0 Public Domain

Newyorkská burza NYSE.

Reklama

Skupina PPF, kterou spoluvlastní nejbohatší Češka Renáta Kellnerová, pomůže české loterijní společnosti Allwyn na burzu. Ve společnosti, pod kterou spadá třeba Sazka, získá zhruba 5procentní podíl.

Článek

Skupina PPF rodiny Kellnerových oznámila výraznou podporu pro vstup české loterijní firmy Allwyn (dříve Sazka Group) na newyorskou burzu NYSE. Majitelem Allwynu je druhý nejbohatší Čech Karel Komárek a pod firmu spadá například česká Sazka nebo řecká loterie OPAP.

PPF se zavázala, že za 260 milionů dolarů (6,4 miliardy korun) nakoupí až 26 milionů akcií Allwynu v ceně 10 dolarů za kus.

Už dnes přitom vlastní PPF přibližně 4 miliony akcií společnosti CRHC, která je prázdnou schránkou obchodovanou na newyorské burze. Tato prázdná schránka založená firmou Cohn Robbins Holdings Corp. se má brzy spojit s Komárkovým Allwynem a tím vstoupí na burzu.

Tento typ fúze se označuje zkratkou SPAC. Úspěšná transakce by ocenila Allwyn na 9,3 miliardy dolarů, tedy na 230 miliard korun.

„Výměnou za svůj závazek poskytnout finanční podporu firemní fúze obdrží skupina PPF další až čtyři miliony akcií třídy B společnosti Allwyn. Pokud však skupina PPF nakoupí maximální počet akcií v rámci záložního mechanismu, stane se přibližně 4,99procentním akcionářem sloučeného subjektu,“ stojí v prohlášení firem Allwyn a Cohn Robbins pro newyorskou burzu.

Zakladatel účelové firmy Gary Cohn je bývalý šéf americké banky Goldman Sachs, který byl mimo jiné poradcem prezidenta Donalda Trumpa.

Allwyn & Cohn Robbins

O společnosti Allwyn

  • ovládá ji jeden z nejbohatších Čechů Karel Komárek
  • provozuje loterie v Rakousku, České republice, Řecku a na Kypru a v Itálii
  • V prvním pololetí Allwynu narostly konsolidované hrubé příjmy z hazardních her meziročně o 41 procent na 1,8 miliardy eur (44 miliard korun) a očištěný hrubý provozní zisk (EBITDA) se zvýšil o 45 procent na 544 milionů eur (13 miliard korun).
  • letos v březnu firma vyhrála soutěž o licenci na provozování Britské národní loterie.

O společnosti Cohn Robbins

  • byla založena a kótována na newyorské burze v roce 2020 Gary D. Cohnem a Cliftonem S. Robbinsem
  • Cohn je místopředsedou představenstva společnosti IBM
  • od ledna 2017 do dubna 2018 působil jako poradce prezidenta Spojených států pro hospodářskou politiku a ředitel Národní ekonomické rady
  • Robbins je finančník
  • v letech 2004 až 2020 působil jako zakladatel a výkonný ředitel společnosti Blue Harbour Group
  • v letech 2000 až 2004 byl řídícím členem General Atlantic Partners

„Společnost Allwyn bude mít opět podporu skupiny PPF při realizaci růstových příležitostí, které, jak věřím, kótování na newyorské burze pomůže urychlit,“ komentoval dohodu Karel Komárek, který společnost Allwyn ovládá přes investiční skupinu KKCG.

Skupina PPF i Komárek věří, že loterijní společnost Allwyn má šanci dál rychle růst prostřednictvím akvizic i organicky. V minulosti Komárek zmínil plány nakupovat konkurenci na americkém trhu, kde Allwyn ještě nepůsobí. Byznys loterií má podle odhadů na celém světě hodnotu asi 300 miliard dolarů.

„Prostřednictvím závazku financování má skupina PPF příležitost podílet se na současných plánech expanze společnosti Allwyn v USA a po celém světě s podporou partnerů v Cohn Robbins,“ uvedl investiční ředitel skupiny PPF Didier Stoessel.

Pro spojení Allwynu s „prázdnou“ firmou Cohn Robbins Holdings musejí ještě hlasovat akcionáři CRHC. Mimořádná valná hromada se bude konat 7. září. Pokud akcionáři fúzi schválí, bude se s akciemi Allwynu obchodovat na burze pod zkratkou ALWN.

Reklama

Doporučované