Hlavní obsah

Komentář: Drahé energie lidi poučily, že úspornou přestavbu jen stát nezaplatí

Libor Vošický
Předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny
Foto: Katarzyna Wojtasik, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé pochopili, že jen stát za ně drahé energie nevyřeší a musí sami hledat, kde na úsporná opatření vzít. Ideální je spolupráce státu a soukromých firem, píše v komentáři Libor Vošický, šéf Stavební spořitelny České spořitelny.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poslední dva roky postavily Čechy před nelehkou úlohu přizpůsobit se nové energetické realitě. Ceny plynu i elektřiny skokově vzrostly, a nejen v Česku se proto naprosto logicky mluvilo o energetické krizi. Lidé čekali, že stát přijde s rychlým řešením, které jim rostoucí náklady za energie sníží.

Došlo však k vystřízlivění, protože pouze na stát se donekonečna spoléhat nedá. Nezbývalo tedy nic jiného než se zamyslet na tím, jak snížit spotřebu energií. Lidé pochopili, že zodpovědnost za efektivní využívání energií leží i na jejich bedrech, a začali hledat možnosti energetických úspor a způsoby, jak správně investovat do energeticky efektivnějšího bydlení.

Tento posun v myšlení vnímám jako klíčový a velmi pozitivní moment, který fakticky odstartoval energetickou transformaci českých domácností. V dalších letech proto očekávám výrazný nárůst energeticky udržitelných rekonstrukcí, které pomohou k rychlejší obnově českého bytového fondu.

Stát se spojil se soukromým sektorem

Nemysleme si, že stát stál nečinně stranou. Naopak. Vláda aktivně hledala cesty, jak domácnostem reálně snížit jejich účty za energie, a to jak formou zastropování cen, tak i cestou spolupráce se soukromým sektorem. Výsledkem je, že od počátku roku 2024 stojíme na prahu nové éry energetické transformace domácností. V rámci společné renovační koncepce chceme zvýšit dostupnost financování energeticky úsporných opatření, usnadnit lidem přístup k levnější energii a posílit míru energetické soběstačnosti domácností.

Součástí této koncepce navíc není jen dotační podpora investic, ale i zvýhodněné úvěry na energeticky udržitelné rekonstrukce s ekologickým dopadem a přesahem pro naplnění našich klimatických cílů a závazků vůči Evropské unii.

Energetická gramotnost součástí vzdělávání

Letošní rok se nejspíše zapíše do historie také tím, že vedle finanční gramotnosti vznikne nový fenomén – energetická gramotnost. Vzdělávání v této oblasti bude výzvou jak pro stát, tak i pro soukromý sektor a velkou míru zodpovědnosti na sebe berou i stavební spořitelny.

Naše role v energetické transformaci domácností bude nejen v oblasti finančního poradenství, ale i nově i v poradenství dotačním. A měli bychom jít ještě dál. Důraz na energetickou gramotnost totiž není pouze otázkou snížení účtů za energie, ale je také součástí širšího úsilí o udržitelný rozvoj a plnění závazků vůči budoucím generacím. Jsem přesvědčen, že naším společným cílem by měla být zodpovědnější a informovanější společnost a téma energetické gramotnosti by se mělo, stejně jako gramotnost finanční či investiční, stát integrální součástí vzdělávacího systému.

Reklama

Doporučované