Hlavní obsah

Země, která hraje vabank. Buď sázka na bitcoin vyjde, nebo hra končí

Alex Pilař
Bývalý manažer DHL, odborník na kryptoměny
Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Od ustavení bitcoinu jako oficiálního platidla klesly ceny dluhopisů Salvadoru na historicky nejnižší úroveň.

Reklama

Středoamerický Salvador zavedl bitcoin jako oficiální platidlo. Celá akce dle očekávání drhne, ale katastrofa nedorazila. Ta může přijít, až bude země potřebovat financovat státní dluh.

Článek

Salvador nepřestává překvapovat. Ti, co po nedávném zavedení bitcoinu předpovídali rychlou katastrofu a vyklízení pozic za asistence mírových sborů MMF, zůstávají zklamaní.

Státní peněženka Chivo je sice tak nestabilní, jak jsme se obávali, na mnoha místech to drhne, ale věci se zjevně hýbou dopředu lépe, než si mnozí dovolili doufat, a ani tu vojenskou juntu president Bukele zatím nevytvořil.

Není mnoho tvrdých dat, ale faktem zůstává, že v Salvadoru za celou historii bankovnictví získalo účet 29 procent obyvatel. Bitcoin je oficiálním platidlem přes dva měsíce a již více než polovina obyvatel má bitcoin peněženku. Všimla si toho i Bank of America, která označila projekt jako „dosud relativně úspěšný“.

Zůstává v tomto postoji ale osamocena.

Tradiční finanční garnitura, stejně jako česká scéna, se omezuje na opakované vyjadřování hlubokého znepokojení nad tím, že si zaostalá a nerozvinutá země dovoluje mít vlastní názor na to, co jsou peníze, a dokonce i tu drzost je začít používat. Nějakým záhadným způsobem věří, že když jste chudý a utrápený, nepřísluší vám šance změnit svůj osud a odvaha to udělat je přijímána s ironií a posměchem.

Nedávno se přidala i Hillary Clintonová tvrdící, že problém dolaru není v tom, že nikdo nemůže najít vypínač od tiskárny, ale bitcoin, který údajně dolar destabilizuje. Je to stejné, jako kdybyste z potopení lodě obviňovali námořníky spouštějící záchranné čluny.

Andrew Bailey, guvernér Bank of England, označil rozhodnutí Salvadoru používat bitcoin jako oficiální měnu za znepokojivé. Jistě se mu mihlo hlavou, že doba, kdy si rozvojové země ukládaly dobrovolně své zlato v Londýně, nechápající riziko protistrany, byla znepokojivá mnohem méně.

Zoufalství je matkou všech inovací

Nicméně situace Salvadoru a jeho státního dluhu je rozvíjející se drama.

Od ustavení bitcoinu jako oficiálního platidla klesly ceny dluhopisů Salvadoru na historicky nejnižší úroveň. Agentura Moody's zatlačila rating hluboko do neinvestiční zóny. Za 13 měsíců přijde čas pro další splátku ve výši 800 milionů dolarů.

Salvador může pokračovat v zadlužování pod kontrolou MMF a Světové banky s ratingem tak nízkým, že Moody's nebude mít dost písmen v abecedě, anebo hledat způsob jak změnit tradiční trajektorii latinskoamerických zemí a pokusit se z toho najít cestu ven.

Odvaha

Podezření bitcoin komunity, že Nayib Bukele je ve skutečnosti cypherpunk, skrývající se za maskou politika a prezidenta, se krok za krokem potvrzuje.

Nedávno oznámil ambiciózní plán na stavbu nového města, inovačního hubu v Salvadoru, které nazval Bitcoin City. Snaha položit základy k Singapuru Latinské Ameriky je zjevná a nastavení daní, podmínek pro investory a expaty včetně možnosti získaní občanství to potvrzuje.

To ale není to, co rozohnilo finanční svět a probudilo MMF k vyjádření dokonce ještě hlubšího znepokojení než dosud. Podobných vládních projektů pro přilákání kapitálu, talentu a nastartování inovace a růstu existuje spousta a některé jsou dokonce i úspěšné.

Hra s Volcano bonds

O skutečný rozruch se postarala druhá zpráva dne o vydání desetiletých státních dluhopisů v hodnotě miliardy dolarů, kterou Salvador provede zcela mimo tradiční finanční svět velkých bank a MMF.

Ke spolupráci si přizval veterány krypto světa, společnosti Bitfinex a Blockstream, a emise proběhne ve formě tokenů na síti Liquid, nadstavbou bitcoinu určenou pro obchodníky a burzy a vydávání digitálních aktiv. Emisi zajistí Bitfinex, který získá první licenci v Salvadoru podle zákona o digitálních cenných papírech, který vláda musí nejdříve připravit a schválit. Prostě punk.

Miliarda dolarů, kterou chce Salvador získat, bude rozdělena na dvě poloviny, první bude použita na nákup bitcoinů a druhá na vybudování těžební a energetické infrastruktury využívající geotermální energie.

Úpis bude nejsledovanější událostí na trhu státních dluhopisů příštího roku. Vydávat státní dluhopisy ve světě, kde vládnou Moody's a MMF, je jedna věc, vydávat je ale ve světě, kde vládne Satoshi, je nová hra a desítky zemí ji budou napjatě sledovat.

Bude to válka

Bukele se rozhodl sázkou na bitcoin změnit trajektorii své země a riskuje přitom vše.

Integrací své země s otevřenou, decentralizovanou monetární sítí vytváří šanci, jakou tato země neměla po desetiletí, ale bere na sebe i všechna rizika, která s tím souvisí. Snížení nákladů na remitence až o 500 milionů dolarů ročně může významně a rychle ulehčit těm nejchudším.

Úspěšná série „Volcano Bonds“ by vyřešila dluhovou krizi, vymanila Salvador z vlivu MMF a ukázala desítkám zemí novou alternativu k financování státních dluhů.

Země se může stát atraktivním místem pro inovaci a technologie, nastartovat růst, přitáhnout kapitál a možná i přesvědčí k návratu ekonomické emigranty z předchozích dekád.

Ale také nemusí.

Pokud nebude emise úspěšná, hra skončí. Salvador bude muset hledat další financování svých dluhů u MMF, který si takovou konverzaci spolu s opozicí jistě užije. Požadavek na omezení platnosti bitcoinu v zemi chybět nebude a Bukele bude muset za trest napsat stokrát po sobě „Satoshi je hňup, pravdu má jenom tiskárna“.

Taky ale nemůžeme vyloučit, že bitcoin bude pokračovat ve svém růstu, v roce 2027 budou Vulcano Bonds nejvýnosnější dluhopisy na trhu a Moody’s jim se skřípěním zubů dá rating AAA.

Ironie světa totiž nemá hranic.

Reklama

Související témata:

Doporučované