Hlavní obsah

Rusko jedná s Čínou o poskytnutí půjčky v jüanech

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko jedná s Čínou o možnosti získat půjčku v čínských jüanech, žádné rozhodnutí ale v této záležitosti prozatím nepadlo.

Článek

Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes tiskové agentuře RIA uvedl, že ruské ministerstvo financí jedná s čínským resortem o možnosti získat půjčku v čínských jüanech. Oficiální jednání proběhlo už koncem loňského roku.

„Jednání s čínskými partnery se vedou už delší dobu,“ řekl Siluanov. Dodal, že Moskva je připravena zahájit testování plateb v digitálních měnách s Čínou nebo se zeměmi Euroasijské hospodářské unie (EAHU). Tuto myšlenku bude prosazovat u svých partnerů.

Siluanov také zopakoval postoj Ruska, že pokud se něco stane s ruskými aktivy v zahraničí, vyvolá to obdobnou reakci ze strany Moskvy.

Evropská unie a skupina sedmi velkých světových ekonomik G7 zmrazily po invazi ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 aktiva ruské centrální banky v hodnotě zhruba 300 miliard eur (7,6 bilionu korun). EU a G7 už více než rok diskutují o tom, jak by mohly tyto finance využít, uvedla agentura Reuters.

„Řídíme se rozhodnutím západních zemí: Nezmrazili jsme o nic méně (než oni),“ řekl Siluanov.

Ministr také uvedl, že ruský rozpočet je pod kontrolou. Příjmy jsou letos o něco vyšší, než se očekávalo, a výdaje jsou pomalejší než loni kvůli přísnější kontrole zálohových plateb a zdůvodňování výdajů.

Reklama

Doporučované