Hlavní obsah

Sankce fungují, největší ruské bance Sberbank loni klesl zisk o 76 procent

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší ruské bance Sberbank loni klesl čistý zisk o 75,7 procenta na 300,2 miliardy rublů (97,1 miliardy Kč). Důvodem jsou sankce, které západní státy uvalily na ruské firmy kvůli konfliktu na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Článek

Sberbank v loňském roce opustila téměř všechny evropské trhy, včetně České republiky. Jako důvod uvedla velký odliv hotovosti a ohrožení zaměstnanců a majetku kvůli ruským akcím na Ukrajině a západním sankcím. Sberbank je jednou z několika bank, které mají zakázaný přístup k mezinárodní platební síti SWIFT, což omezilo její bankovní aktivity v zahraničí.

Bance loni klesl čistý zisk o 75,7 procenta na 300,2 miliardy rublů (97,1 miliardy Kč). Hlavním důvodem jsou sankce, které západní státy uvalily na ruské firmy kvůli konfliktu na Ukrajině.

Za prosinec ale zisk podle ruských účetních standardů meziročně vzrostl o 40,1 procenta. Ve druhé polovině loňského roku se bance podařilo vrátit se k zisku.

Česká národní banka (ČNB) zahájila kroky k odnětí licence Sberbank CZ loni na konci února. Důvodem bylo zhoršení situace banky kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Na začátku května pak ČNB odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal Sberbank CZ do likvidace.

Reklama

Doporučované