Hlavní obsah

Šmejdi nabízejí i izolaci od NASA. Když naletíte, o peníze z dotace přijdete

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nová dotace na zateplení domů přilákala nové podvodníky, zákazníkům se snaží vnutit izolační materiály, které nevyhovují parametrům. Ti jsou tak nuceni získané dotace vrátit, díky čemuž mohou přijít až o 150 tisíc korun.

Článek

Dotační program Nová zelená úsporám Light, který byl spuštěn na začátku ledna, je určen seniorům, domácnostem pobírajícím příspěvek na bydlení a osobám pobírajícím invalidní důchod třetího stupně. I přesto už přilákal první podvodníky. Podle Asociace výrobců minerální izolace se na trhu vyskytuje hned několik klamavých nabídek, které mohou tyto lidi připravit jak o dotaci, tak o úsporu energií.

Někteří prodejci se totiž svým zákazníkům, především seniorům, snaží vnutit izolanty, které nesplňují základní podmínky získání dotace. Ta se vyplácí zálohově, takže lidé z této zálohy nakoupí špatnou izolaci, a když se pak zpětně při kontrole zjistí, že nevyhovuje parametrům, obelhaní lidé musí získanou dotaci vracet a investici financovat z vlastních peněz. Může se jednat o částku až 150 tisíc, dotace byla přitom vytvořena především pro domácnosti, které si nemohou počáteční investici dovolit.

Nařízené parametry přitom mají své logické opodstatnění. Když už stát na něco přispívá, chce, aby to splnilo svůj účel a lidé tak opravdu ušetřili za energie na vytápění. Což je hlavní cíl a záměr celého programu.

„Jedná se zejména o vyloženě klamavá tvrzení prodejců různých tepelněizolačních fólií a nátěrů, které mají v tloušťce několika centimetrů nahradit izolant tlustý desítky centimetrů. Případně se může jednat o zamlčování důležitých vlastností izolantů, typicky třeba jejich hořlavosti, schopnosti tlumit hluk zvenčí či propouštění vodní páry,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Zateplovat tenčími izolanty se nevyplatí

Podvodníci mohou klientům nabízet například fólie o šířce 4 centimetrů, které podle nich nahradí klasickou izolaci, jako jsou minerální vlny či polystyren. Nárok na dotaci ovšem mají pouze domácnosti, jejichž izolanty splňují požadovanou tloušťku, tedy 12 centimetrů u izolace podlahy, 20 centimetrů u fasády a 30 centimetrů při izolaci střechy. Tenké izolanty navíc dům nezateplí zdaleka tak dobře jako ty tlustší, které jsou ročně schopny ušetřit až desítky tisíc.

„Fyzikální zákony jsou neúprosné: 38 centimetrů vaty bude mnohonásobně izolovat lépe než pár centimetrů rádoby kosmické fólie, kterou údajně vyvinula NASA. Zatím ale veškeré laboratorní testy podobných fólií jasně prokázaly, že izolují podprůměrně a jsou vzhledem ke svým vlastnostem předražené,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů.

Podle energetického experta z obecně prospěšné společnosti PORSENNA Michala Čejky se kvůli rostoucím cenám energií vyplatí fasádu izolovat alespoň 28 centimetry materiálu, střechu poté čtyřiceti. „Pouze 10 cm izolace na fasádě nebo 20 cm ve střeše je velmi špatná investice,“ tvrdí Čejka.

Nejlepší je poradit se s odborníkem

V případě, že si zákazník není jistý, jakou formu zateplení by měl zvolit, je nejlepší nechat si poradit od energického specialisty. Takovou službu bezplatně poskytují například Energetická konzultační a informační střediska (EKIS). Jejich odborníci jsou schopni nejen poradit jak uspořit energie, ale také pomoci s žádostí o dotace. Další možností je využít Místních akčních skupin (MAS), které mají svou vlastní síť poradců.

Reklama

Doporučované