Hlavní obsah

Jak získat 150 tisíc na stavební úpravy, které udrží teplo a ušetří peníze

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto

Reklama

Od 9. ledna mohou nízkopříjmové domácnosti žádat o dotace v programu Nová zelená úsporám Light. Žadatelé mohou na stavební úpravy získat až 150 tisíc korun. Kdo má na dotaci nárok a jak o ni zažádat?

Článek

Podávání žádosti v rámci nového dotačního programu Nová zelená úsporám Light je v plném proudu. Nový dotační program rozšiřuje už rozběhnutý projekt Nová zelená úsporám, tentokrát ale cílí speciálně na domácnosti s nižšími příjmy.

Dotace jsou určeny na podporu stavebních úprav, jejichž prostřednictvím mohou domácnosti s nižšími příjmy ušetřit energii na vytápění. Na rozdíl od původního programu totiž u některých objektů umožňují proplatit veškeré náklady spojené se snížením energetické náročnosti budov.

O dotace přitom mohou žádat lidé, kteří pobírají starobní či plný invalidní důchod nebo příspěvek na bydlení. Právě ti jsou na tom logicky s penězi „na štíru“ a přestavba, která by jim pomohla dlouhodobě šetřit za plyn a elektřinu, by je mohla dostat z problémů.

Kdo může žádat o dotaci?

  • starobní důchodce – žadatel si při pobírání starobního důchodu může přivydělávat,
  • invalidní důchodce ve třetím stupni,
  • osoba, která mezi 12. zářím 2022 a datem podání žádosti alespoň v některém z měsíců pobírala příspěvek na bydlení.

Zdroj: NZÚ Light

„Pandemie koronaviru a především výrazný růst cen energií i stavebních materiálů vyvolaly nutnost rychlých a efektivních úprav pro objekty, které by standardní cestou na podporu nedosáhly,“ vysvětluje Miloš Hutník, odborník na zateplovací systémy ze společnosti Weber.

Finanční podporu do 150 tisíc korun lze získat jak na stavební úpravy, které teprve budou prováděny, tak na ty, které už proběhly – musely být ale provedeny až po 12. září loňského roku.

Čerpání dotace

Dotaci lze čerpat na rodinné domy i rekreační objekty, kde mají majitelé trvalý pobyt. Na panelové či činžovní domy nebo na chaty a chalupy využívané pouze k rekreaci se nevztahuje.

Na co lze dotaci využít?

  • zateplení fasády,
  • zateplení stropu,
  • výměnu oken,
  • zateplení střechy,
  • zateplení podlahy,
  • výměnu vchodových dveří.

Zdroj: NZÚ Light

„Finanční podporu můžeme využít na zateplení fasády, podlahy, stropu či střechy nebo na výměnu oken či dveří. Pokud se žadatel vejde do limitu 150 tisíc korun, lze také tyto oblasti libovolně kombinovat. Je však třeba zahrnout je všechny do jedné žádosti, protože na jednu nemovitost můžeme podat pouze jednu žádost,“ vysvětluje Miloš Hutník.

Konkrétní opatření mají však svůj vlastní cenový limit. U zateplení fasády se jedná o maximální částku šest tisíc korun na běžný metr, na zateplení střechy je možné získat až 120 tisíc korun, na zateplení stropu 50 tisíc korun a na zateplení podlah 60 tisíc. U oken je hranice nastavena na 12 tisíc korun za kus a u vchodových dveří na 18 tisíc korun za kus.

Zateplená fasáda ušetří desítky tisíc ročně

Z výše příspěvku je patrné, že cílí na okamžité, nepříliš finančně nákladné stavební úpravy, které zamezí významným tepelným ztrátám. Jedná se například o výměnu oken s trojskly či zateplení části fasády. „Díky dobře zateplené fasádě lze na vytápění ušetřit až desítky tisíc korun ročně,“ dodává odborník z Weberu.

Žádost o dotaci NZÚ Light

Co budu potřebovat k žádosti?

Dříve než podáte žádost, pořiďte si fotografie míst, která budete chtít změnit – původní okna, dveře, nezaizolovanou střechu apod. Tuto fotodokumentaci pak přiložíte k žádosti. Dále budete potřebovat Odborný posudek navrhovaných opatření, který vám zdarma vypracují zástupci Místních akčních skupin nebo EKIS a m-EKIS.

Dále žadatel k žádosti potřebuje doklad potvrzující vlastnictví bankovního účtu – může to být třeba poslední výpis z účtu, na kterém bude uvedeno vaše jméno, nebo smlouva s bankou o zřízení bankovního účtu.

K žádosti bude také potřebovat potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Jak žádost podám?

K podání žádosti je třeba mít elektronickou identitu. K samotnému podání žádosti v Agendovém informačního systému Státního fondu životního prostředí ČR se žadatel dostane přes ikonku „Podat žádost“, která se nachází vpravo nahoře na webových stránkách. Nejprve je třeba se zaregistrovat a poté se může žadatel pustit do vyplňování formuláře žádosti. Podáním žádosti o dotaci a další administrací je možné prostřednictvím systému pověřit i jinou osobu.

Videonávody, jak postupovat krok za krokem při zakládání elektronické identity i podání samotné žádosti, najdete na stránce Návody.

Co dělat, když nemám počítač nebo nevím, jak postupovat?

Pokud má žadatel možnost, je vhodné požádat o radu a pomoc s vyřízením elektronické identity a podáním žádosti rodinu či blízké. Žadatel se může ale také obrátit na školené odborníky z Místních akčních skupin a EKIS a m-EKIS, kteří zdarma poradí, jaká opatření jsou v konkrétním domě vhodná, a pomohou s celým procesem od podání žádosti až po doložení realizace úsporných opatření.

Kdo práce na renovaci domu udělá?

Je na žadateli, zda se rozhodne práce na zateplení udělat svépomocí, nebo zda si najme realizační firmu.

Jak doložím realizaci dotovaných opatření?

Po dokončení prací je třeba předložit Zprávu o provedených opatřeních a fotografie realizovaných opatření. Zprávu o realizovaných opatřeních vám zdarma potvrdí zástupce Místní akční skupiny nebo EKIS a m-EKIS.

Zdroj: NZÚ Light

Reklama

Doporučované