Hlavní obsah

Twitter chce vydražit uživatelská jména, zájem už je o Satana

Foto: kavi designs, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Sociální síť Twitter plánuje v aukci prodat miliardu a půl neaktivních uživatelských jmen, deníku New York Times to sdělili dva zaměstnanci obeznámení s plánem Elona Muska.

Článek

Již na začátku loňského prosince na sociální síti Twitter Elon Musk oznámil, že plánuje z Twitteru odstranit asi miliardu a půl neaktivních účtů. Nyní podle zdrojů New York Times Musk plánuje uživatelská jména těchto účtů vydražit v aukci. Takže se jich zbavit a ještě na tom vydělat.

Plán vydražit některá uživatelská jména se podle zdroje v Twitteru řeší už od prosince minulého roku a měl by mít podobu on-line aukce, ve které by lidé přihazovali na jednotlivá jména. Konkrétně se jedná o uživatelská jména ve formátu @jméno, tedy o slovo za zavináčem, které je pro každého uživatele unikátní a nelze ho duplikovat.

Prodej uživatelských jmen je součástí plánů na zvýšení příjmů Twitteru. Ten podle nového majitele Elona Muska ztrácí 4 miliony dolarů denně, také kvůli tomu, že z něj odešla většina inzerentů. V rámci úspor již bylo propuštěno přes padesát procent zaměstnanců giganta sociálních sítí.

Pouze malý zlomek z 1,5 miliardy neaktivních uživatelských jmen má ale opravdovou finanční hodnotu, většina z nich jsou totiž pouze běžná jména lidí , kteří buď z Twitteru odešli, nebo zemřeli. Právě prodej uživatelských jmen zesnulých lidí vzbudil na Twitteru velký ohlas. Lidé se totiž obávají, že by ze sociální sítě zmizely účty některých slavných lidí nebo třeba účty jejich blízkých, které by chtěli zachovat.

Musk na svém Twitteru sice uvedl, že se bude jednat pouze o účty „bez tweetů a loginu za posledních několik let“, z toho ale jasně nevyplývá, jestli tím myslí účty, které nikdy nenapsaly žádný tweet a dlouho se nepřihlásily, nebo všeobecně o účty, které se delší dobu nepřihlásily. V diskusi pod Muskovým tweetem se už teď množí komentáře vyjadřující zájem o některá neaktivní uživatelská jména, například o @satan nebo křestní jména, ke kterým nejsou přidaná žádná čísla či znaménka.

Prodej uživatelských jmen je na Twitteru zakázán

Byznys s unikátními uživatelskými jmény může být poměrně výnosný, prodávat je plánuje například také sociální síť Telegram. Nabídky originálních uživatelských jmen jsou dokonce i na černém trhu.

Pravidla Twitteru nákup a prodej uživatelských jmen zatím zakazují pod hrozbou zablokování účtu. I přesto ale v minulosti přilákal hackery. Například v roce 2020 byl na Floridě zatčen sedmnáctiletý Graham Clark, který se naboural do Twitteru, aby získal uživatelská jména, která by posléze mohl nabídnout k prodeji. Shodou okolností měl v plánu prodat uživatelské jméno právě Elona Muska.

Reklama

Doporučované