Hlavní obsah

Podívejte se, jak se liší zastropované slovenské ceny potravin od českých

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Několik slovenských řetězců se rozhodlo zastropovat ceny vybraných potravin a nápojů. Je tedy nyní na Slovensku levněji? Porovnali jsme ceny těch nejzákladnějších potravin.

Článek

Osm velkých slovenských řetězců zastropovalo na tři měsíce ceny vybraných produktů. Jedná se nejen o základní potraviny, jako je mouka, vejce, pečivo nebo olej, ale i o tofu, rostlinná mléka, tatarku nebo víno. Celkově jde o zhruba 400 položek. Zastropování však neznamená, že nebude možné najít tyto produkty levněji nebo v akcích.

Ceny se v jednotlivých řetězcích liší, neexistuje ani jednotný seznam produktů, kterých se regulace cen dotkne. Každý řetězec totiž vydal svůj vlastní seznam, ve kterém uvádí, čeho se zastropování dotkne. Řetězce je označí štítkem „protiinflační garance“.

Jedná se o konkrétní výrobky, nikoli o nějaký produkt obecně. Mezi zastropovanými položkami převažují privátní značky řetězců. Najdeme zde ale i Ramu nebo omáčky Hellmann's. V seznamech ale téměř úplně chybí ovoce a zelenina.

Česká republika žádný podobný krok v plánu nemá. „Jako ministerstvo vůbec neuvažujeme nad umělým zastropováním cen,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula. „Jednoznačně vidíme, že je lepší zdravá soutěž mezi obchodními řetězci o to, kdo nabídne lepší cenu. Nechceme ceny zabetonovat, to není správná cesta,“ řekl.

SZ Byznys nyní přináší cenové srovnání aktuálních cen v českých supermarketech a zastropovaných cen na Slovensku, kde jsme cenu uvedenou 22. března převáděli z eur na české koruny při aktuálním kurzu 23,83 koruny za euro. Vycházeli jsme z cen uvedených na webových stránkách jednotlivých řetězců.

Mouka

Jednou z nejčastějších potravin, u které Slováci omezovali ceny, je mouka. A to jak hladká, tak polohrubá i hrubá. Její ceny jsou na Slovensku o něco nižší než v Česku, řádově se jedná o jednotky korun. Slovenské supermarkety Tesco a Billa stanovily cenový strop pro hladkou mouku na 18,8 koruny. V českém Tescu oproti tomu hladká mouka stojí 21,90 Kč, stejně tak v Bille. Slovenským cenám se tak česká mouka aktuálně přiblíží pouze s věrnostní kartou Tesco Clubcard, se kterou stojí 18,90 Kč.

Máslo a margarín

Regulované ceny másla se v jednotlivých slovenských řetězcích liší, Tesco je zarazilo na 47,4 koruny za 250 g, COOP Jednota na 71 Kč. Ceny se různí i v českých prodejnách, levně se dá sehnat především v akcích. Český COOP ho nabízí v akci z 59,90 Kč na 49,90 Kč, stejnou cenu dostanou zákazníci Tesco, kteří mají kartu Clubcard. Bez ní zde stojí máslo 60,90 Kč. V Albertu je aktuálně máslo v akci z 59,90 Kč na 39,90 Kč.

Některé slovenské řetězce určily limit také pro margarín, konkrétně pro Ramu Classic, balení 400 gramů. Strop jí nastavily COOP na 83,2 koruny a Billa na 95 korunách. To je o něco méně než v české Bille, která aktuálně tento konkrétní druh Ramy nabízí za 99,90 Kč, stejně jako Albert a Tesco.

Mléko

Ceny mléka jsou v obou zemích srovnatelné, litr polotučného mléka zastropovalo Tesco na Slovensku na 20,3 koruny, v českém Tescu to samé mléko stojí 21,90 Kč. O něco výš zastavil ceny COOP, který stanovil nejvyšší cenu na Slovensku na 23,59 Kč.

Slováci se rozhodli regulovat také cenu rostlinných mlék značky Alpro, pro kterou Tesco nastavilo limit na 78,4 koruny za jeden litr. Stejný produkt v českém Tescu aktuálně stojí 89,90 Kč.

Vejce

Cenu vajec se jako jeden z mála rozhodl regulovat slovenský řetězec Billa, který stanovil strop pro svá prémiová vejce M na 90,3 koruny za 10 kusů. V české Bille ta samá vejce stojí 89,90, klasická čerstvá vejce zde pak zákazník koupí za 62,90 Kč. Za stejnou cenu nabízí v Česku vejce také Albert nebo Tesco, kde jsou však vejce opět o něco levnější s Clubcard.

Z ostatních řetězců se pak pro zastropování cen vajec rozhodl pouze řetězec CBA, neuvedl však zatím stanovenou cenu.

Kuřecí maso

Potravina, která je na Slovensku výrazně levnější, je kuřecí maso, především pak prsní řízky. U těch je cena ve slovenské Bille zastropovaná na 180,9 koruny za kilogram, zatímco v české Bille stojí kilo kuřecích řízků 229,90 Kč. Stejnou cenu nabízí také Albert nebo Tesco, kde je však opět levnější cena s Clubcard (149,90 Kč).

Rozdíl je patrný také v ceně kuřecích čtvrtek, pro které Tesco na Slovensku nastavilo limit 90,3 koruny za kilogram. V Česku stojí kuřecí čtvrtky o něco více, v Tescu 99,90 Kč/kg, v Albertu 109,90 Kč/kg a stejně tak v Bille.

Ceny se ale přibližují například u celého kuřete bez drobů, jehož cenu za 1 kg slovenská Billa zastavila na 85,5 Kč. V české Bille se aktuálně kilo prodává za 89,90 koruny, stejně tak v Albertu nebo Globusu.

Cukr a sůl

Zastropované ceny cukru a aktuální ceny cukru v českých řetězcích jsou podobné, slovenské Tesco je zarazilo na 33,12 Kč/kg. V českém Tescu se prodává za 34,90 Kč/kg (s Clubcard za 25,90), stejná cena je také v Albertu a Bille.

Téměř identické jsou také ceny soli, kterou Tesco stoplo na 9,2 koruny za kilogram a Billa na 10,7 koruny. V české Bille kilo soli stojí 11,90 Kč, stejná cena je i v Albertu. Levnější je v Penny, kde stojí 9,90 koruny.

Rohlík

Rohlíky jsou v Česku o několik haléřů levnější. Zatímco slovenská Billa zastropovala rohlík na 3,30 koruny a COOP na ceně od 3,1 Kč do 3,6 Kč, v české Bille stojí jeden rohlík 2,90 Kč, stejně jako v Tescu či Penny.

Olej

Takřka srovnatelné jsou na Slovensku i v Česku ceny slunečnicového oleje, které slovenský Lidl zastavil na 59 korunách za litr, Tesco a Billa pak na 59,30 Kč. V české Bille je sice o něco dražší (64,90 Kč), v Albertu a v Tescu je český zákazník koupí za 59,90 Kč.

Řepkový olej je v Česku opět cenově podobný, regulovaná cena v Tescu je 62 Kč za litr, v Lidlu 54,5 Kč. V českém Tescu stojí 59,90 Kč, jiná značka s věrnostní kartičkou pak 46,90 Kč. Stejnou cenu nabízí i Albert nebo Penny.

Reklama

Doporučované