Hlavní obsah

Země EU se dohodly na cenovém stropu za ruskou ropu

Foto: SPF, Shutterstock.com

Ruská ropa se nebude moci prodávat za více než 60 dolarů (1390 Kč) za barel.

Reklama

Velvyslanci zemí Evropské unie se dnes shodli na parametrech cenového stropu na ruskou ropu převáženou tankery. Oznámilo to české předsednictví EU.

Článek

V rámci dohody skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se klíčová ruská exportní surovina nebude moci prodávat za více než 60 dolarů (1390 Kč) za barel. Evropský blok by měl dohodu, kterou dosud blokovalo Polsko požadující nižší maximální cenu, formálně potvrdit během víkendu.

V pondělí vstupuje v platnost zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí.

Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině. Skupina tvořená Spojenými státy, Kanadou, Japonskem, Británií, Francií, Itálií a Německem se začátkem září dohodla na tom, že znemožní přepravu ropy nad stanovenou maximální cenou.

Minulý týden G7 navrhla strop v rozmezí 65 až 70 dolarů, některé unijní země v čele s Polskem však požadovaly jeho snížení. Unie se v posledních dnech usnesla na 60 dolarech, Varšava však požadovala další opatření zajišťující, že Rusku příjmy skutečně klesnou.

Podle polského velvyslance Andrzeje Sadoše proto dohoda obsahuje dodatek, že strop bude alespoň o pět procent nižší, než je tržní cena ruské ropy.

Reklama

Doporučované