Hlavní obsah

Životní minimum se od července opět zvýší. O kolik, vláda ještě spočítá

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle Mariana Jurečky by se životní minimum mohlo opět zvýšit zhruba o pět procent.

Reklama

Kvůli vysoké inflaci se nejspíš znovu zvýší životní minimum. Naposledy se zvyšovalo 1. dubna – o deset procent. V tuto chvíli je 4250 korun.

Článek

Životní minimum, od něhož se odvíjí například přídavky na děti a další sociální dávky, se od prvního července opět zvýší. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Naposledy se zvyšovalo 1. dubna – o deset procent.

O kolik se zvýší tentokrát, zatím není jasné. „Může to být okolo pěti procent. Přesný dopočet uděláme. Je počítáno, že v případě životního minima je možné s ním pracovat i v dalších kvartálech. Budeme sledovat vývoj, jaký bude. Připravujeme i zvýšení normativů, které se týkají příspěvku na bydlení. Tak, abychom reagovali na nárůsty cen, především plynu,“ dodává Jurečka s tím, že když si vše vláda sečte, vyjde celková podpora rodinám a dalším potřebným na 85 miliard korun.

V tuto chvíli je životní minimum 4250 korun. Další podpora by podle Jurečky měla směřovat k osobám se zdravotním postižením.

„Do třech týdnů bude připraven balíček, který bude cílit na podporu osob se zdravotním postižením. Budeme dělat další opatření, protože ta situace má svůj vývoj,“ dodává Jurečka s tím, že řešením je i podpora rodin, ve kterých jsou nějaká dietní omezení, jako například celiakie.

Předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerová v ČT vládě vytkla, že nezvýšila životní a existenční minimum v dubnu rovnou o dvacet procent, jinak ale s návrhem souhlasí. „Je to krok správným směrem,“ dodala.

Reklama

Doporučované