Hlavní obsah

Ekonomka Horská opustila výbor pro rozpočet. Nechci u toho být, říká

Foto: Archiv Heleny Horské

Ekonomka Helena Horská.

Reklama

Kvůli nesouhlasu s tím, jak ministerstvo financí tvoří rozpočet a daňový balíček, skončila v jednom z jeho poradních orgánů ekonomka Helena Horská. „Bezradnost a frustrace,“ zhodnotila své působení ve výboru.

Článek

Ekonomka Helena Horská rezignovala na členství ve Výboru pro rozpočtové prognózy při ministerstvu financí. Důvodem je podle ní pocit spoluzodpovědnosti za zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Rezignační dopis poslala premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Pro Seznam Zprávy uvedla, že nechtěla být podepsaná pod něčím, co dlouhodobě ovlivní českou ekonomiku. „S ministerstvem financí jsme jednali naposledy v září a většina z nás měla k daňové reformě zásadní výtky. Ministerstvo si je vyslechlo, ale žádnou změnu neprovedlo,“ uvedla Horská, která podle svých slov ve funkci čestné členky výboru cítila bezradnost a frustraci.

I proto se odmítla podepsat i pod rozpočet pro rok 2021, k němuž má rovněž velké výhrady.

„Je to frustrace z neschopnosti cokoliv změnit, byť jsme jim dávali velmi konstruktivní zpětnou vazbu. Oni jen chtěli, abychom se jim pod rozpočet podepsali, ale abychom jim do toho zároveň nemluvili. Já to nesu jako osobní zodpovědnost a nedokázala bych do budoucna říct svým dětem, že jsem pod něčím takovým byla podepsaná. Nechci u toho být,“ vyjádřila se Horská k souvislosti s daňovým balíčkem a rozpočtem na příští rok.

Helena Horská

- hlavní ekonomka Raiffeisenbank

- členka KoroNERV-20, což je expertní platforma pomáhající hledat východisko z krize způsobené epidemií covidu-19

Reakci ministryně financí Aleny Schillerové na odchod ekonomky z výboru zjišťujeme.

Rozpočet pro rok 2021 schválila Poslanecká sněmovna minulý pátek.

Rozpočet se schodkem ve výši 320 miliard korun silně kritizovala opozice. Souviset s ním bude i daňový balíček, jehož součástí je zrušení superhrubé mzdy, změna výše daně z příjmů a změna výše slevy na poplatníka.

Balíček už přepracoval Senát a Sněmovně ho vrátil s vlastními změnami. Ta má zítra rozhodnout, zda úpravy bude akceptovat, anebo se přikloní k původně schválené verzi.

Změny v daních by měly mít dopad na český rozpočet ve výši zhruba 100 miliard korun ročně a podle premiéra by měl platit na dva roky.

Daňové změny kritizovala i odcházející ekonomka Horská. „V krizové situaci, v jaké jsme, je každá koruna v rozpočtu dobrá a my tady z rozpočtu vyhodíme spoustu peněz. Kdyby ty peníze šly alespoň těm nízkopříjmovým lidem, kterým pomohou, ale dvě třetiny z nich stát dává lidem s vyššími příjmy. Ty peníze se do ekonomiky nepropíšou a utopí se v zahraničí nebo v nemovitostech.“

Reklama

Doporučované