Hlavní obsah

Elektrárna Turów stojí. Šlendrián v projektu, píše list. Těžaři to popřeli

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna Turów v polském městečku Bogatynia.

Reklama

Nový blok elektrárny u polského dolu Turów zastavila porucha. Deník Gazeta Wyborcza napsal, že je to kvůli špatné dokumentaci. Mluvčí firmy PGE Seznam Zprávám řekla, že jde o plánovanou odstávku kvůli „nesrovnalostem“.

Článek

Je to jeden z hlavních polských argumentů, proč prý nelze splnit předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie a pozastavit těžbu v hnědouhelném dole Turów. Sám polský premiér Mateusz Morawiecki označil elektrárnu Turów navázanou na zdejší důl za důležitou pro energetickou bezpečnost Polska. Její produkce pokrývá zhruba pět procent polské spotřeby elektřiny.

O těžbu v dole Turów a její rozšiřování vede Polsko spor s Českem. Česká vláda podala na Polsko žalobu u Soudního dvora EU. Po předběžném opatření, za jehož nedodržování hrozí Polsku vysoké pokuty, usedla polská vláda za vyjednávací stůl. Dohoda ale není na stole ani po týdnech tvrdého vyjednávání.

Liberální deník Gazeta Wyborcza v pondělí napsal, že elektrárna Turów už měsíc nefunguje. Důvodem je údajně šlendrián při plánování, stavbě a spuštění nového bloku elektrárny, který je v provozu od letošního května. Stavba bloku o výkonu 496 MW stála přes čtyři miliardy zlotých, v přepočtu 22 miliard korun.

Špatný projekt prý nebyl přizpůsobený podmínkám dolu a elektrárny Turów. „Už delší dobu k tomu bloku přijížděli lidé, kteří opravovali zařízení. Blok fungoval v nouzovém režimu, všechny automatické funkce musely být vypnuty, protože vše je špatně zkonstruované,“ řekl listu nejmenovaný zdroj obeznámený s podrobnostmi provozu elektrárny. Její provozovatel, společnost PGE s rozhodujícím podílem polského státu, na dotazy listu neodpověděla.

Odstávka je plánovaná, tvrdí PGE

To, že blok skutečně od 19. června nefunguje, ale potvrdila Seznam Zprávám mluvčí Sandra Apanasionková. Ostatní informace v článku Gazety Wyborczy ale označila za nepravdivé. Odstávka bloku byla podle ní plánovaná a potrvá do 23. července.

„Během spouštění našeho bloku došlo k určitým nesrovnalostem, které se musí odstranit. Jejich odstranění je plánované. Hlavní dodavatel, který blok stavěl, naplánoval v období od června do července provedení ještě takových posledních prací, které vyřeší anomálie, aby se blok neporouchal v budoucnu,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí.

To, že by byl blok špatně navržený, jak píše Gazeta Wyborcza, Apanasionková odmítla. „To není pravda, je velmi dobře navržený, je to jeden z nejmodernějších energetických bloků tohoto typu na celém světě,“ dodala. Ani o poruše se prý podle ní mluvit nedá, spíš o „určitých drobných nedostatcích, které se musí na začátku odstranit“.

O odstávce nového bloku firma na svém webu předem ani v průběhu oprav neinformovala. PGE je přitom obvykle v tématu Turówa mediálně i na sociálních sítích velmi aktivní.

Tvrzení proti tvrzení

Gazeta Wyborcza píše, že nový blok elektrárny není přizpůsobený kvalitě uhlí z dolu Turów. V tom se těží lignit, tedy nejméně kvalitní hnědé uhlí. Polská vláda přitom zdůvodnila potřebu těžit v Turówě tím, že je blízká elektrárna závislá právě na spalování lignitu. Jenže podle zdroje deníku Gazeta Wyborcza je kvalita suroviny pro nový blok příliš špatná.

Problém má spočívat v tom, že systém propouští příliš velké kusy uhlí, a proto se ucpaly filtry. Kvalita uhlí klesla v září 2016 po zhroucení těžené vrstvy, ale v projektu nového bloku se nic nezměnilo. A kvůli používání špatného uhlí už na zařízení neplatí záruka od výrobce. „Není to jediná vada, protože investice byla převzata překotně,“ říká se podle polského listu v okolí dolu.

Porucha nového bloku byla také jedním z důvodů odvolání šéfky společnosti PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna Wioletty Czemielové-Grzybowské, která byla ve funkci teprve od loňského dubna. Tato společnost je součástí skupiny PGE, na kterou dohlíží ministerstvo státních aktiv Jacka Sasina ze strany Právo a spravedlnost.

Reklama

Doporučované