Hlavní obsah

Elektrické vedení na vrchol Děvína půjde pod zem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Elektrické vedení na vrchol Děvína na Pálavě půjde pod zem, firma E.ON Distribuce už zahájila práce na jeho přeložení. Vede k vysílači, sloupy z padesátých let minulého století ale narušují krajinnou scenérii.

Článek

Práce budou trvat několik měsíců, uvedl v tiskové zprávě vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Dělníci položí vedení do země podél červené turistické trasy od současných sloupů nad Soutěskou až po odbočku k vysílači. Práce se neobejdou bez umístění několika obytných buněk těsně pod vrcholem Děvína. Budou sloužit jako zázemí pracovníků a sklad materiálu dopravovaného jak pozemní cestou, tak i vrtulníkem. Turisté proto musí podle Kmeta počítat se stavebním ruchem v samotném srdci národní přírodní rezervace.

„Práce byly plánovány tak, aby měly co nejmenší efekt na zdejší přírodu - jak načasováním, tak postupem prací a logistikou,“ uvedl Kmet.

Obnova vedení bude mít podle něj své klady. Zmizí nevzhledné sloupy, rušící panorama děvínských skal, sloupy a dráty samotné jsou navíc smrtící pastí pro ptáky.

Nejvyšší vrch Pálavy Děvín ročně přiláká více než 150 000 návštěvníků. Většina z nich přitom dosud byla nucena při výstupu projít právě kolem zastaralého elektrického vedení.

Reklama

Doporučované