Hlavní obsah

Elektřina příští rok zdraží, za plyn mohou lidé i ušetřit

Stát oznámil, o kolik zdraží regulovaná část ceny elektřiny.Video: Jan Marek

 

Reklama

České domácnosti si příští rok mírně připlatí za elektřinu, cena plynu bude stagnovat nebo může i klesnout. Vyplývá to z dnešního oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje. Analytici odhadují, že případné zdražení elektřiny může činit řádově několik stokorun za rok, nedotkne se ale všech odběratelů.

Článek

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. ERÚ na dnešní tiskové konferenci uvedl, že regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v roce 2020 v průměru o 1,3 procenta, u plynu pak regulovaná složka stoupne u domácností a maloodběratelů o 0,53 procenta.

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Proti loňskému cenovému rozhodnutí se průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,“ uvedl dnes předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček. V regulované části ceny je zahrnut především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Prodejci oslovení ČTK upozorňují, že velkoobchodní ceny elektřiny se drží na relativně vysokých úrovních a v posledních letech rostly. Řada z nich proto nevylučuje, že u některých produktů cenu takzvané silové elektřiny, kterou určují dodavatelé, navýší. Úpravy cen budou podle nich různorodé podle toho, jaký druh smlouvy mají lidé uzavřený a k čemu všemu danou komoditu využívají.

Cena plynu by se proti tomu příliš měnit neměla, podle úřadu může dokonce klesnout. „Kromě cenového rozhodnutí pro plynárenství, které stanoví regulovanou složku ceny, úřad na konci listopadu zveřejňuje také takzvané indikativní ceny plynu pro nadcházející čtvrtletí. Indikativní ceny plynu přitom zachycují očekávaný pokles neregulované tržní složky konečné ceny, jejíž snížení by mělo již tak minimální nárůst regulované složky převážit a celkové ceny by mohly mírně klesnout,“ uvedl Trávníček. Podle něj bude však záležet na tom, jak pokles velkoobchodních cen zohlední v cenách pro zákazníky samotní dodavatelé plynu.

Cena plynu na pražské energetické burze pro rok 2020, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, klesla meziročně o necelou pětinu na 17,4 eura (444 Kč) za megawatthodinu (MWh). Cena elektřiny činí aktuálně kolem 50 eur (1 277 Kč) za MWh, podobně jako loni touto dobou. Během letních prázdnin cena vzrostla přes 55 eur (1 400 Kč) za MWh. Loni byl meziroční růst často i více než poloviční.

Anketa

Čím topíte?
Dřevem nebo uhlím
20,1 %
Elektřinou
29,2 %
Plynem
35,9 %
Teplo mám dodávané dálkově
12 %
Jinak
2,8 %
Celkem hlasovalo 2568 čtenářů.

Kromě části ceny pro domácnosti dnes ERÚ oznámil také výši regulované složky ceny energií pro podniky a další odběratele. V elektroenergetice regulovaná složka poroste příští rok v průměru o 0,7 procenta na hladině velmi vysokého napětí, o 1,7 procenta na hladině vysokého napětí a o 1,5 procenta na hladině nízkého napětí, z toho o 2,1 procenta pro malé podnikatele. V plynárenství pak vzroste regulovaná složka pro střední odběratele a velkoodběratele o 0,43 procenta, dodal úřad.

Reklama

Doporučované