Hlavní obsah

Elon Musk vyhrál soud s jeskyňářem, kterého označil za „pedo chlápka“

Foto: Flickr.com/Daniel Oberhaus (2018)

Elon Musk je generálním ředitelem společnosti Tesla a zakladatelem projektu Space X.

Reklama

Podnikatel Elon Musk v roce 2018 označil britského záchranáře Vernona Unswortha, který se podílel na záchraně uvězněných chlapců v thajské jeskyni, za pedofila. V pátek kalifornský soud rozhodl v Muskův prospěch: nedopustil se pomluvy.

Článek

Po čtyřdenním stání rozhodl soud v Los Angeles v kauze twitterového příspěvku, ve kterém zakladatel společnosti Tesla Elon Musk na svém účtu s téměř 30 miliony sledujících označil v červnu 2018 britského jeskyňáře Vernona Unswortha za pedofila. Podle soudu Musk Unswortha nijak nepošpinil a jeho příspěvek nedosáhl úrovně pomluvy.

Spor mezi Muskem a Unsworthem vznikl v kontextu rozsáhlé záchranné akce, která se uskutečnila v červnu 2018 v Thajsku. Muskova společnost Space X nabídla thajským záchranářům k vysvobození 12 mladých fotbalistů a jejich trenéra z jeskyně Tham Luang miniponorku. Unsworth pomoc odmítl s tím, že se jedná jen o reklamní trik. Následně Muska v rozhovoru pro CNN vybídl, aby si ponorku „strčil někam“. Na to Musk zareagoval na Twitteru. Ve svém příspěvku ho označil slovy „pedo guy“ (česky pedo chlápek).

Záchranář Unsworth Elona Muska zažaloval v září minulého roku za poškození reputace. Požadoval po podnikateli odškodné 190 milionů dolarů. Unsworth uvedl, že se tweetem cítí „ponížený, zahanbený a pošpiněný“. Podnikatel u soudu uvedl, že fráze „pedo guy“ je v Jihoafrické republice, kde vyrostl, běžná.

Musk se v prosinci minulého roku obrátil na kalifornský soud a požádal ho o zamítnutí žaloby. Tvrdil, že jeho tweety byly myšleny v nadsázce a že nešlo o konstatování faktu.

Nadsázka, nebo fakt?

Muskův obhájce Alex Spiro vyjádřil přesvědčení, že tweet nedosáhl úrovně pomluvy. Zdůraznil také, že se Unsworthovi nepodařilo prokázat, že by v důsledku aféry utrpěl jakékoliv škody. Domnívá se také, že se jeskyňář snaží kauzou pouze vydělat peníze a přitahnout na sebe pozornost.

Na druhé straně Unsworthův právník L. Lin Wood označil příspěvek za „nukleární bombu“, která poničila mnoho lidí, vztahů a situací na další dekády.

Jádrem sporu bylo především samotné slovní spojení „pedo guy“ a otázka, zda v tweetu sehrálo roli konstatování faktu či ne. Podle právníků Elona Muska ho vyprovokoval sám Unsworth, který označil nabídnutou pomoc za PR senzaci.

„Je škoda, že miliardář, který šikanuje lidi, je schopen vrhat tak dlouhý stín,“ uvedl po vyřčení verdiktu Unsworthův advokát. „Doufám, že už nikdo nebude muset jít do sporu s Elonem Muskem. Má evidentně ohromné finanční zdroje,“ dodal. Domnívá se, že verdikt není dobrým znamením pro společnost. Vernon Unsworth se nechal slyšet, že takový výsledek soudu neočekával.

Elon Musk uvedl, že tento verdikt pro něj znamená „obnovení důvěry v lidstvo“.

Reklama

Související témata:

Doporučované