Hlavní obsah

Piráti a STAN cílí na seniory. Do regionů vyjede Stříbrný autobus

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti).

Reklama

Silnou voličskou skupinu, jakou jsou senioři, chtějí společně oslovit i Piráti a STAN. Představují proto Stříbrný program, na němž se podíleli i sami senioři.

Článek

Piráti a jejich politika bývají většinou spojeni s mladými voliči a jejich zájmy – digitalizace, zájem o životní prostředí, modernizace školství nebo větší podíl na evropské politice.

Někteří političtí oponenti proto Piráty často používají jako jednoduchého strašáka pro starší generace. Piráti proto spolu s volebním partnerem, hnutím STAN, připravili takzvaný Stříbrný program, tedy vizi pro seniory.

„Stříbrný program je náš slib důstojného, pokojného a spokojeného stáří, porozumění, spravedlivého přístupu, mezigenerační spolupráce,“ slibuje volební koalice, která na Stříbrném programu spolupracovala přímo se seniory, ale také s odborníky na seniorskou problematiku. Na české silnice vyjede také autobus Stříbrný šíp, jímž mezi voliče vyrazí pirátští senioři.

Jedním z tvůrců je Vladimír Šíp, senior a příznivce Pirátů a Starostů: „Znám dobře seniorské prostředí a zároveň se pohybuji mezi malými i velkými podnikateli. Proto jsem nabídl svou pomoc a od letošního jara se podílím na přípravě Stříbrného programu. Chci ukázat lidem z mé generace, že koalice Pirátů a Starostů může zastavit babišovskou devastaci společnosti a je schopna svou mladou energií rozvíjet demokracii, svobodu a prosperitu,“ říká

Program mají rozdělený na čtyři oblasti: domov, služby, peníze a stříbrný štít. Představuje ho na jedenácti stranách plných hesel. Konkrétní kroky, jakými chtějí zlepšení života seniorů dosáhnout, na nich ale chybí.

Poslední jmenovaná oblast – stříbrný štít – si klade za cíl chránit starší lidi před podvodníky, takzvanými šmejdy, ale i před cílenými dezinformacemi, které se především na důchodce valí. Strana si to vyzkoušela i na vlastní kůži, když političtí oponenti začali šířit informaci, že „Piráti chtějí sbírat důchodcům řidičáky“ nebo „jim do bytů nastěhovat migranty“. Za druhý výrok se dokonce soudí s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Program slibuje podporu informovanosti a právní ochrany seniorů proti podvodům a manipulacím. To znamená jasná a vymahatelná pravidla pro právní zodpovědnost těch, kteří staré lidi cíleně zneužívají.

Program stříbrný domov chce kromě domovů pro seniory podporovat také komunitní bydlení, které by mělo seniory vést k soběstačnému životu ve společnosti více lidí na principu sousedské výpomoci. Ostatně ke komunitnímu formátu by rádi transformovali i pobytové služby. Ty by se z velkých ústavů měly proměnit spíš na menší spádová zařízení, kde by senioři, kteří už nedokážou žít soběstačně, nebyli odtrženi od svých blízkých velkou vzdáleností.

„Máme i plán, jak vytvořit motivující podmínky pro dostatek pečovatelů a pečovatelek i rozvoj sektoru sociální péče a inovací,“ slibují Piráti se Starosty. Odborníkům v sociální oblasti chtějí dorovnat platy na úroveň třeba hasičů či policistů.

Stejně jako jiné politické strany i koalice Pirátu a STAN slibuje růst důchodů. Změnami, jež neprozrazuje, chce v roce 2025 dosáhnout průměrného důchodu 18 až 19 tisíc korun. Stejně tak chce v dalším volebním období dosáhnout i významného zvýšení minimální penze, která je nyní 4 310 korun. Záměr koalice? Minimálně 10 tisíc měsíčně. „Avšak s rozumem, vzhledem k ekonomické realitě,“ přiznávají.

Pomoci chtějí i zadluženým seniorům, kteří jsou v rukou exekutora – je jich zhruba 44 tisíc. Slibují pomoc s oddlužením a návratem do normálního života.

Zároveň jsou rozhodnuti podpořit seniory, kteří i nadále chtějí chodit do práce. Přínosní budou nejen pro sebe, ale i pro celou společnost. Již dříve to v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlila poslankyně STAN Věra Kovářová. „Vidím to i na svých rodičích, kteří i díky brigádničení zůstali aktivní. Je to takzvaná silver economy, stříbrná ekonomika,“ popsala s tím, že lidé, kteří zůstanou déle aktivní, nepotřebují tak rychle třeba ústavní péči a dokážou zůstat dlouho soběstační.

Stříbrnou ekonomiku chce koalice podpořit třeba nižšími odvody na sociální pojištění pro pracující seniory, ale také podporou zkrácených úvazků.

Koalice přinesla také vizi toho, kolik na to vše bude potřeba. Udržení funkčnosti důchodového systému vyhodnocuje na 2,5 bilionu korun, jež do něj bude potřeba do roku 2050 napumpovat. S tím bude souviset i dalších 800 miliard do podpory zdravotnictví, které je se stárnutím úzce svázané.

„Náš plán počítá s tím, že v roce 2025 dosáhneme udržitelných státních financí a snížení deficitu státního rozpočtu oproti vládnímu plánu o 160 miliard maximálně na 3 procenta HDP,“ slibují Piráti se STAN.

Dalších 30–50 miliard chtějí získat omezením daňových úniků a důsledným naplňováním již platných zákonů, úpravou poplatků za těžbu a zdaněním technologických gigantů, prodeje konopí či výstavby komerčních hal na orné půdě.

Reklama

Doporučované