Hlavní obsah

Vlevo dole: Důchodci jsou před volbami lovná zvěř. Kdo je uplácí nejvíc?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Politici jako by před každými volbami licitovali, na kolik je přijdou hlasy seniorů.

Reklama

Článek

Nikdo vám nedá tolik, kolik já vám můžu slíbit. Zlaté heslo každé předvolební kampaně. Ale existuje ještě jedna lepší věc než sliby  předvolební dárečky.

Sněmovna se v pátek sejde a na mimořádné schůzi bude rokovat o tom, o kolik v předvolebním čase zvýšit důchody. Návrhy prší ze všech stran – ministryně práce Jana Maláčová chce 300 korun navíc, komunisti 500 a Piráti se Starosty rovnou tisícovku.

Pozadu nezůstává ani pravicová ODS – ta chce stoletým důchodcům přidat rovné dva tisíce. „Je to až trošku urážlivé, tento hon na důchodce ve stylu – my vám dáme pár stokorun a vy nám hlasy. A možná to může i část voličů odradit,“ myslí si autor podcastu Vlevo dole Václav Dolejší.

Stejně tak se v září očekává vzrušená debata o zavedení pěti týdnů dovolené z dílny komunistů, schvalují se mimořádné odměny pro hasiče a vojáky, mluví se o zvýšení minimální mzdy a snižovaly se daně.

„Nechceme cynicky říkat, že si ty peníze důchodci nezaslouží. Jen je poněkud okaté, když se s tím přijde takto před volbami. A navíc to má podobu pár stokorun, když opravdová důchodová reforma je v nedohlednu,“ dodává Lucie Stuchlíková.

A v centrále hnutí ANO řeší zapeklitý problém – zaseklo se jim tlačítko, kterým se vypínají předvolební fantazie jejich šéfa Andreje Babiše. Ne že by jich jindy chrlil málo, ve své nové knize ale opravdu není k zastavení. Došel dokonce do ideálního světa, ve kterém mají všichni stejnou digestoř vyrobenou za státní dotace v Agrofertu a ženy rodí jako na běžícím pásu.

Budeme mít po volbách deset týdnů dovolené? Jaký komplex má Andrej Babiš? A zvládne alespoň politický reportér přečíst celou jeho knihu? Dozvíte se v aktuálním dílu podcastu Vlevo dole. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované