Hlavní obsah

Emirates prodlouží zaměstnancům platovou dietu. Za půlku až do září

Foto: Emirates

Ilustrační foto

Reklama

Dubajské letiště se pomalu vrací do provozu, ale tamní aerolinky zatím úsporná neruší. Snížení platů zaměstnanců na polovinu potrvá minimálně do září.

Článek

Nejdřív mělo jít o krátkodobé opatření na tři měsíce, ale nyní aerolinky Emirates svým zaměstnancům oznámily, že s polovinou základní mzdy budou muset vydržet až do září.

„Snažíme se i nadále omezit dopad covid-19 na naše podnikání a zkoumáme všechny možnosti, jak zachovat naši hotovostní pozici,“ uvedla společnost Emirates v interním emailu pro agenturu Bloomberg. Redukce platů čeká všechny pracovníky na zaměstnaneckých pozicích od čtvrtého stupně výše.

Podobně jako Emirates postupuje i druhá největší letecká společnost Spojených arabských emirátů - Etihad Airways prodloužily 50procentní platovou dietu také do září, opatření se týká pracovníků na manažerských postech. O čtvrtinu méně dostanou zaplaceno mladší zaměstnanci a palubní průvodčí. Podle prohlášení letecké společnosti jsou příspěvky na bydlení a další benefity zaměstnancům Etihad Airways stále vypláceny.

Spojené arabské emiráty minulý týden zrušily zákaz, který uvalily na lety s mezipřistáním. Nyní tak může dubajský vzdušný přístav zase fungovat jako přestupní stanice pro lety mezi Evropou a Asií (a dalšími destinacemi). A s tím by měly Emirates i Etihad Airways obnovit některé tranzitní lety.

Dubajský dopravce Emirates do 15. června bude opět létat do 29 destinací v Asii, Evropě a Severní Americe. Cestující bude společnost znovu přepravovat například do Londýna, Manchesteru, Singapuru a New Yorku. Také společnost Etihad Airways od 10. června obnoví lety do dvaceti měst v Evropě, Asii a Austrálii.

Letecký průmysl patří k nejvíce postiženým oblastem ekonomiky. Firma Emirates musela v březnu pozastavit pravidelnou osobní leteckou dopravu, protože řada zemí začala zavírat hranice a omezovat volný pohyb osob. Společnost předpokládá, že se z krize oklepe nejdříve za rok a půl.

Snaží se proto šetřit, kde se dá. Na konci března Emirates zaměstnávaly kolem 105 000 lidí. Dopravce začal 1. dubna propouštět a snižovat platy zaměstnanců, aby v době pandemie ušetřil. Uvedl, že o práci může přijít 30 procent pracovníků, což činí asi 30 000 míst. Také zvažoval, že urychlí vyřazení velkokapacitních letadel A380 z provozu.

Reklama

Doporučované