Hlavní obsah

Epicentrum světového boje o klima očima zvláštní zpravodajky Jolany Humpálové

Foto: Seznam Zprávy

Jolana Humpálová na summitu ve skotském Glasgow.

Reklama

V Glasgow se od začátku listopadu koná klimatický summit COP26 a dění na místě sleduje zvláštní zpravodajka Seznam Zpráv Jolana Humpálová. Jaké jsou její postřehy ze Skotska?

Článek

Jaká je na summitu atmosféra? A nemyslím jen tu během oficiálního programu, ale spíš to, co se odehrává kolem?

Summit neskutečně vibruje. Jsou tu lidé opravdu z celého světa, v areálu slyšíte různé jazyky a přízvuky. V tomto ohledu je to velký zážitek – na výstavišti v Glasgow teď prostě existuje zmenšenina světa, který se navíc tváří jako celkem solidární, přívětivé místo.

Na druhou stranu tu ale také rezonuje – nebo možná spíš prosakuje – frustrace ze strany zástupců zemí, jež dopadům klimatické krize čelí už teď. Lidé kritizují i nedostatečné zastoupení domorodých komunit i to, jak se z klimatického summitu stal podle některých byznys veletrh. A kritika cílí samozřejmě i na šnečí rychlost, s jakou země přecházejí od slibů k reálným činům – ta nejhlasitější zaznívá od protestujících za zdmi areálu.

Takže na jednu stranu je tu atmosféra příjemná, protože je to tu plné zajímavých, inspirativních lidí, na druhou jde v mnoha ohledech o problematickou akci, jejíž očekávaný výsledek navíc nejspíš nebude stačit.

Prožívá významnou událost i samotné město Glasgow? Je znát, že je největší skotské město v současnosti středobodem jednání o klimatické změně?

To je docela vtipné, protože úřady to prožívají dost. Všude jsou nějaké bannery nebo plakáty týkající se zelené budoucnosti a konání COP26. A v ulicích centra je vážně hodně policistů – i těch dovezených z jiných částí Británie, což jeden z místních, s nimiž jsem se bavila, označil za „okupaci“.

Lidi samotné ale akce nechává celkem v klidu. Někteří jsou rádi, že summit Glasgow trochu zviditelní a že město díky COP26 muselo vyřešit zdejší problém s odpadky. A stejně jako protestující jsou z dosavadních výsledků konference frustrovaní.

Kdo je podle tebe zatím nejvýraznější postavou summitu a co dosud nejdůležitější událostí?

Těžko říct. Nejspíš nedokážu vybrat jednu osobnost nebo událost, je podle mě ale důležité, jak často tu z úst nejvýše postavených zaznívá, že dosavadní závazky prostě nestačí. Nestačí k tomu, abychom nezamířili k těm černým scénářům oteplení, které nám načrtla třeba letošní zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu. Takže doufám, že když si to umíme takhle pěkně říct, že se to promítne i do kroků, které jako svět podnikneme.

V jakých podmínkách na akci fungují média?

Záleží na tom, kde se zrovna v tom obrovském areálu nacházíte. Jsou tu sice celkem příjemné vytápěné prostory pro média – s měkkými židlemi, napájením i kavárnou. Ale pokud jste zrovna na druhé straně areálu a nemáte čas přebíhat, můžete skončit třeba jako já. Na studené zemi u jediné volné zásuvky. To je prostě život.

Jak situaci ovlivňuje pandemie onemocnění covid-19?

Summit samo sebou provázejí velmi přísná koronavirová opatření. Všichni zahraniční účastníci se museli po příjezdu na summit otestovat PCR samotestem – to byla docela kovbojka, musím říct, protože všechna testovací centra měla už zavřeno, když jsem do Glasgow dorazila. A každé ráno si tu před odchodem na konferenci musím udělat i antigenní test, jehož výsledek pak odešlu britským úřadům. Slyšela jsem o pár pozitivních případech, ale zdá se, že to i při tak obrovském počtu lidí organizátoři zvládají.

Reklama

Doporučované