Hlavní obsah

Epidemie je za dveřmi. Počet nemocných infekcemi dýchacích cest v Praze stoupl o pětinu

Česko se nachází na prahu epidemie chřipky.Video: Redakce Seznam, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Počet nemocných infekcemi dýchacích cest v Praze za týden stoupl o pětinu. Nemocných na konci čtvrtého kalendářního týdne bylo přibližně 1 250 na 100 000 obyvatel. Podle hygieniků je metropole na počátku epidemie a pacientů bude dál přibývat. Vyplývá to z informací na webu Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Článek

Nejvíc nemocných je už od začátku roku mezi malými dětmi do pěti let. Od předchozího týdne navíc přibylo o 27 procent nemocných mezi 15 a 24 lety. „Praha stojí na počátku epidemie, lze předpokládat, že nemocnost ještě nedosáhla svého vrcholu a počet nemocných bude i nadále stoupat,“ uvedli hygienici. Většina nemocných chřipkou byla nakažena jejím typem A H1N1.

Od začátku chřipkové sezony na podzim loňského roku mělo v Praze chřipku s vážným průběhem, který si vyžádal hospitalizaci na jednotce intenzivní péče, 22 lidí, z toho tři zemřeli.

Státní zdravotní ústav na pražských Vinohradech v pondělí potvrdil, že v současnosti počet nemocných stoupá napříč všemi kraji. „Dynamika vzestupu onemocnění je poměrně rychlá. V kategorii akutních respiračních infektů v porovnání s uplynulými dvěma týdny je to nárůst o 25 % a v kategorii chřipky se jedná o nárůst více než 160 %,“ uvedla epidemioložka Martina Havlíčková. „Nejvyšší nemocnost registroval minulý pátek kraj Plzeňský, Zlínský, Moravskoslezský a Jihomoravský,“ dodala doktorka Havlíčková.

Podle Havlíčkové lze také očekávat, že v tento týden padne hranice 1 500 nemocných na 100 000 obyvatel, a tudíž se již bude jednat o epidemii.

S nástupem epidemie chřipky, která se každoročně objevuje v lednu či únoru, nemocnice často zakazují návštěvy na některých odděleních nebo v celých areálech. Minulý týden ve středu zakázala návštěvy na pneumologické klinice Thomayerova nemocnice v Krči. Nemoc nejvíce ohrožuje chronicky nemocné a seniory.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, také proto většina nemocnic na plicních odděleních a v léčebnách dlouhodobě nemocných v době epidemie návštěvy zakazuje.

Reklama

Doporučované