Hlavní obsah

Strach z Číny sblížil spojence. EU a USA zahlazují letitý spor o letadla

Foto: Shutterstock.com

EU a USA ukončují letitý spor o dopravní letadla.

Reklama

USA a Evropská unie zřejmě ukončí spor ohledně podpory leteckých výrobců Boeing a Airbus. Spojenci na sebe v minulosti vzájemně uvalovali cla v hodnotě 11,5 miliardy dolarů.

Článek

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na pětiletém příměří ve svém vleklém sporu ohledně subvencování výroby letadel, kvůli kterému na sebe vzájemně uvalily cla. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Evropská komise strávila pondělní noc diskusí o dohodě s členskými státy. Z pohledu Komise bylo důležité, aby se evropské země domluvily na společném stanovisku ještě před summitem EU–USA, který se v úterý koná v Bruselu.

Spor mezi spojenci trvá již od roku 2004. Obě strany se už sedmnáct let vzájemně obviňují z nelegální podpory výrobců letadel. Ze šetření Světové obchodní organizace (WTO) vyplynulo, že své výrobce finančně podporovaly obě strany s cílem, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Čína „pomohla“ spor ukončit

Mezníková dohoda je ale důkazem, že se Evropská komise přes obchodní válku přenesla, podobně jako Spojené státy. Spojenci jsou tak zřejmě připraveni na novou éru transatlantické spolupráce. Svou roli v jednání hraje i fakt, že se o oslabení silné pozice civilních letadel Boeingu a Airbusu pokouší Čína.

Právě čínské tendence o posílení vlivu v oblasti letectví byly hnacím motorem pro vyjednávání. Bruselu ani Washingtonu neuniklo, že státem sponzorovaný čínský letecký výrobce Commercial Aircraft Corp. neboli Comac je na cestě stát se do konce dekády legitimním soupeřem v globální produkci dopravních letadel.

V roce 2019 Světová obchodní organizace povolila Spojeným státům vyrovnat cla pro vývoz z EU. Celková částka se pohybovala ve výši 7,5 miliardy dolarů ročně, což je v přepočtu 157 miliard korun. Hlavním argumentem pro schválení navýšení cel byla evropská podpora Airbusu, která je v rozporu s pravidly WTO. EU však zároveň s tím získala povolení, aby uvalila na americké zboží poplatky v hodnotě čtyř miliard dolarů (84 miliard korun).

V březnu byly daně z dovozu pozastaveny, protože vyjednavači obou stran usilovali o dohodu. Jedním z důvodů bylo také to, že se poplatky vztahovaly nejen na položky, jako jsou letadla, ale i na klasické zboží, například víno či sýry.

Ocel a hliník jsou na řadě

Podle návrhu zasedání se EU a USA na summitu zřejmě dohodnou i na zrušení cel souvisejících se sporem o ocel a hliník.

V roce 2018 totiž Spojené státy uvalily na vývoz kovů z Evropy poplatky z důvodu národní bezpečnosti. Evropská unie pak oplatila zavedením cel na poptávané zboží velkých firem, například na motorky Harley-Davidson nebo džíny Levi Strauss.

Podle informací Bloombergu bude vyjednávání v této oblasti poněkud těžší, obě strany však chtějí konflikt ukončit co nejdříve.

Reklama

Doporučované