Hlavní obsah

EU chce tlačit na všechny v Sýrii: Evakuujte okamžitě civilisty

Video: Anita Baselová

 

Reklama

EU využije všechny diplomatické kanály k tlaku na mezinárodní hráče v Sýrii s cílem zajistit okamžité otevření koridorů do Aleppa k pomoci a evakuacím civilistů.

Článek

„Tváří v tvář brutalitě syrského režimu a jeho podporovatelů, zvláště Ruska a Íránu, nejsme tak efektivní, jak bychom chtěli být. Ale utrpení syrského lidu nám není lhostejné," prohlásil po jednání evropský prezident Donald Tusk.

Lídři EU požadují zajištění bezpečné a důstojné evakuace lidí z východního Aleppa, okamžitou pomoc všem obyvatelům bez rozdílu, zajištění přístupu zdravotnického personálu a jeho ochranu a dodržování humanitárního práva v celé zemi.

Podle Tuska je třeba upřímnost ve vztahu k dalším světovým hráčům i k veřejnému mínění. Evropa je podle něj největším poskytovatelem humanitární pomoci v regionu. „Prosím přestaňte obviňovat Evropu. Unie a její členské státy nejsou důvodem, proč nyní sledujeme tragédii v Aleppu a dalších částech Sýrie," řekl novinářům Tusk.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky EU jednomyslně a důrazně odsoudila útoky na civilní obyvatele v Sýrii. Lídři v závěrečném prohlášení vyzvali k naplnění čtyř základních požadavků, které vychází z mezinárodního humanitárního práva. Sobotka ještě zdůraznil, že syrský konflikt nemá vojenské řešení a je třeba zastavit boje a vrátit se k jednání pod hlavičkou OSN.

První konvoje s lidmi evakuovanými z východního Aleppa už ve čtvrtek dorazily do města Rášiddín, které leží západně od Aleppa a jež mají v rukou povstalci. Syrský prezident Bašár Asad označil pád Aleppa za historický okamžik.

Nově formulované závěry summitu také obsahují výzvu k okamžitému ukončení násilností. Ti, kdo jsou odpovědní za porušení mezinárodního práva a páchání válečných zločinů, podle EU musí být hnáni k odpovědnosti. Na konkrétní viníky EU neukazuje.

Reklama

Doporučované