Hlavní obsah

EU se postavila proti zařazení Česka na seznam ruských nepřátel

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Evropská unie lituje, že Rusko zveřejnilo seznam nepřátelských zemí, na němž je i její členský stát Česká republika. Zařazení na seznam a obvinění Prahy považuje za neopodstatněné a vyzývá Moskvu, aby své rozhodnutí přehodnotila.

Článek

Tento pátek v ruském úředním věstníku vyšel seznam nepřátelských zemí, schválený ruskou vládou, ve kterém jsou uvedeny pouze Spojené státy a Česká republika. Podle seznamu smí Česko najmout pro své úřadovny v Rusku nejvýše 19 ruských pracovníků a USA ani jednoho.

Podle EU je opatření v rozporu s Vídeňskou diplomatickou konvencí z roku 1961 o povinnosti hostitelského státu zajistit fungování diplomatických misí. EU Rusko v textu vyzývá k respektování konvence.

„Vyzýváme Rusko, aby přehodnotilo své rozhodnutí tak, aby se zabránilo dalšímu zhoršování našich vztahů, které již jsou napjaté,“ uvádí se v textu. EU v něm píše, že bude svou pozici koordinovat se svými partnery a vyjadřuje plnou solidaritu s Českou republikou a se Spojenými státy.

Česko-ruské vztahy jsou v poslední době poznamenány diplomatickou roztržkou, která začala po oznámení Prahy ze 17. dubna, že z výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Obě země si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů a česká vláda vyřadila ruskou společnost Rosatom z tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Obvinění související s explozemi Moskva odmítá a ruští představitelé je opakovaně označují za bezdůvodná, rozporuplná, nezodpovědná či provokativní.

Česko považuje postup Ruska se zařazením na seznam nepřátelských zemí za další krok k eskalaci vztahů nejen s Českou republikou, ale i Evropskou unií a jejími spojenci. V pátečním prohlášení to uvedlo Ministerstvo zahraničí.

„Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ napsalo Ministerstvo zahraničí ve vyjádření.

„To, že si vybrali Českou republiku, znamená, že nás chtějí použít jako varování pro ostatní. My jsme pro ně relativně snadný cíl, oni navíc vědí, že tady mezi námi je řada jejich sympatizantů a trojských koňů, a doufají, že i toto bude mít efekt, že se ta jejich diaspora zvedne a bude křičet, jak nám to poškozuje byznys a naše zájmy,“ řekl již dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář.

Reklama

Doporučované