Hlavní obsah

EU umožní vstup mimoevropským turistům očkovaným schválenými vakcínami

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Velvyslanci zemí Evropské unie souhlasili s uvolněním proticovidových cestovních omezení pro návštěvníky z neunijních států. Zatím ale není jisté, zda vstup do EU bude umožněn lidem očkovaným ruskými a čínskými vakcínami.

Článek

Uvolnění před letní turistickou sezonou se má týkat lidí s dokončeným očkováním, informovala agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované unijní zdroje.

Velvyslanci 27 členských zemí EU schválili návrh Evropské komise ze 3. května na uvolnění kritérií, na jejichž základě jsou jednotlivé země označovány za „bezpečné“. Turisté s dokončeným očkováním mají mít volnou cestu do unie.

„Velvyslanci unijních zemí se dnes dohodli, že aktualizují přístup EU k cestování z mimoevropských zemí,“ řekl mluvčí Evropské komise Christian Wigand. Evropská komise podle něj nyní doporučuje, aby unijní státy zmírnily některá z opatření, hlavně pro plně očkované lidi.

Ještě tento nebo příští týden mají diplomatičtí zástupci unijních zemí zveřejnit nový seznam bezpečných států. Očekává se, že lidé přicházející z Británie a mnoha dalších zemí splní nová kritéria pro cestování. Nejistota zatím panuje ohledně obyvatel Spojených států, Číny i Ruska.

Spojené státy by se totiž na seznam bezpečných zemí podle unijních pravidel nedostaly. Podle NBC News ale evropští velvyslanci souhlasili s tím, že plně očkovaní turisté z USA a dalších zemí již nebudou muset do karantény ani na testy.

Podle řady médií Evropská unie ale neumožní vstup lidem naočkovaným vakcínami, které neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Lidé očkovaní vakcínami amerických společností Moderna nebo Johnson & Johnson by tak cestu do EU podniknout mohli, vakcíny vyráběné v Rusku a Číně by k tomu ale nestačily.

Zřetel bude třeba brát i na takzvanou indickou variantu koronaviru, která se hojně vyskytuje v Británii. Jednotlivé unijní země přitom už razí vlastní politiku. Například Portugalsko po čtyřech měsících v pondělí zrušilo zákaz vstupu britským turistům.

Dalším problémem je, že některé země EU vyžadují karanténu pro všechny nově příchozí, bez ohledu na jejich očkovací status. Kupříkladu Belgie a Francie vyžadují v takových případech až sedmidenní karanténu. Evropští politici však pracují na plánu, jak tato pravidla zrušit. Finální návrh se očekává již v pátek, jeho realizace však může trvat několik týdnů.

Na základě stávajících podmínek mohou do EU vstoupit turisté pouze ze sedmi neunijních zemí, včetně Austrálie, Izraele a Singapuru, a to bez ohledu na to, zda jsou očkováni. Hlavním kritériem nyní je, že v dané zemi nesmí být více než 25 nových případů covidu-19 na 100 000 obyvatel během posledních 14 dní, a to při stabilním nebo klesajícím trendu. Kromě toho musí být v bezpečné zemi prováděno dostatečné množství testů.

Evropská komise navrhla, aby byla hranice přípustného počtu nových případů koronavirové nákazy na 100 000 obyvatel za 14 dní zvýšena na 100. Velvyslanci EU se podle Reuters dohodli na 75.

Očekává se, že další podrobnosti budou zveřejněny ve čtvrtek. O nově rozšířeném seznamu zemí, z nichž je povoleno cestovat do Evropy bez nutnosti karantény či testů, by mělo být rozhodnuto v příštím týdnu nebo dvou.

Reklama

Doporučované