Hlavní obsah

Euro nechceme, ale rádi si ho vezmeme na dovolenou s sebou, pijeme růžové víno a ministerstvo přes léto udělá prezentaci

Den očima Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí s datem 10. července, které zaujaly reportéra Petra Švihela.

Článek

Andrej Babiš chce mít přehled o investici za více než 40 miliard korun do nového hlavního nádraží v Brně. Ministr dopravy Dan Ťok proto slíbil, že do konce prázdnin udělá detailní rozbor. Materiály má k dispozici, jde o to jen vypracovat prezentaci.

Obliba růžového vína mezi Čechy roste. A stejně tak i tuzemská výroba. Informuje o tom Vinařský fond. Z loňské sklizně je na trhu 6,66 milionu litrů vína označeného jako rosé. To je téměř čtyřikrát tolik co před deseti lety.

V Evropské unii žilo k počátku letošního roku přibližně 512 milionů lidí. Uvedl to statistický úřad Eurostat. Je to o milion a sto tisíc lidí více než v lednu 2017. Přitom počet lidí, kteří v Unii loni zemřeli, převyšuje počet narozených dětí. Nárůst populace tak podle Eurostatu způsobila migrace.

Většina Čechů podle průzkumu České bankovní asociace euro jako domácí měnu nechce. Jsme největšími odpůrci eurozóny v Unii. Při cestách do zahraničí si ale umíme eura ocenit a bereme si je častěji než dolary. Peníze přitom mění už v českých směnárnách.

Reklama

Doporučované