Hlavní obsah

Euro v číslech: Kdo nejvíc střílí, nejlépe přihrává a nejrychleji běhá

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji střílejícím týmem turnaje jsou zatím Dánové. Na snímku se radují z gólu v zápase proti Rusku.

Reklama

aktualizováno •

Víte, kdo je králem bezbrankových remíz na evropských šampionátech? Není to žádný tým proslavený tuhou defenzivou, ale Anglie. V necelé polovině Eura jsme pro vás připravili nejzajímavější statistiky z dosavadního průběhu turnaje.

Článek

Historické rekordy

Dánové se stali vůbec prvním mužstvem v historii mistrovství Evropy, jemuž se podařilo postoupit ze základní skupiny i přes úvodní dvě porážky.

Itálie vyrovnala svůj historický rekord neporazitelnosti z let 1935–⁠1939 pod Vittoriem Pozzem. Šňůra italské neporazitelnosti na mezinárodní scéně činí 30 zápasů. Italové navíc neprohráli jediný soutěžní zápas od roku 2013, ve kterém alespoň jednou skórovali.

Nejmladším hráčem, jenž kdy okusil atmosféru mistrovství Evropy, se stal Polák Kacper Kozlowski. Ten ve věku 17 let a 246 dní vyběhl na pažit v konfrontaci s domácími Španěly. Kozlowski tak předběhl o 103 dny staršího Judea Bellinghama, jehož historický rekord nevydržel ani týden. Kozlowski je dokonce mladší než již kultovní animovaný film Hledá se Nemo.

Portugalsko je historicky prvním úřadujícím evropským šampiónem, který obdržel v zápase na následujícím turnaji čtyři branky. Jedná se o teprve druhý zápas, kdy Portugalci dostali čtyři góly v jednom utkání, přičemž se o to v obou případech postarali Němci. Naposledy dostali Portugalci čtyřgólový výprask od Němců na brazilském mistrovství světa. Zápas tehdy výrazně ovlivnilo Pepeho brzké vyloučení, když ho k nesportovnímu chování vyprovokoval Müller. Aby toho nebylo málo, Portugalci se stali historicky prvním mužstvem, jež si na velkém šampionátu (Euro nebo mistrovství světa) vsítil v jednom utkání dva vlastence.

Angličanům se „podařilo“ upevnit první příčku v jedné nelichotivé tabulce, a to sice v tabulce celků s nejvyšším počtem bezbrankových remíz na velkých šampionátech. Jejich plichta se Skotskem znamenala již 17. zářez.

Španělská kritizovaná nominace na letošním Euru má více hráčů, kteří působili v posledních dvou letech v anglickém třetiligovém Rochdale než těch s nedávnou minulostí v Realu Madrid. Španělský kouč Luis Enrique na Euro totiž nevzal jediného současného hráče Realu Madrid, ačkoliv měl k dispozici dvě volná místa v nominace, která se rozhodl dobrovolně nevyužít.

Rekordy, které přineslo Euro 2020

K poledni 23. 6. padlo v průměru 2,38 branek na zápas, což činí průměrný interval 38 minut na gól. Nejvíce branek padlo v rozmezí 46. a 60. minuty (18).

K poledni 23. 6. je odehráno 32 zápasů z celkových 51.

Největší procento držení míče mají bezkonkurenčně se 72 procenty Španělé, po nichž jsou na druhém místě Italové a Belgičané se shodnými 57,7 procenty.

Nejpřesnější přihrávky rýsují Němci (90% úspěšnost), Belgičané, Italové, Švýcaři, Angličané a Španělé (všichni 88 %).

Nejpilnějšími střelci jsou Dánové s celkovými 61 pokusy.

Angličané a Italové jako jediná mužstva turnaje drží čistá konta.

Cristiano Ronaldo, Patrik Schick a Romelu Lukaku jsou dosavadními nejlepšími střelci Eura se třemi brankami.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší rychlost běhu naměřili Italovi Leonardovi Spinazzolovi z AS Řím.

Největší okamžitou rychlost naměřili analytici italskému Spinazzolovi a maďarskému Loicovi Négovi (33,8 km/h).

Nejvíc naběhaných km má na turnaji zatím Aleksandr Golovin (36), jehož ještě jistě předčí druhý Tomáš Souček (35,1) a čtvrtý Vladimír Coufal (33,6).

Největší návštěvnost prozatím čítá 65 tisíc fanoušků v maďarské Puskás Aréně.

Letošní Euro již přineslo celkem 6 vlastních branek, což je o polovinu více, než byl dosavadní rekord evropských šampionátů.

Kdo je nejmladší a nejstarší hráč turnaje

Nejstarším hráčem turnaje je portugalský stoper Pepe, jemuž je aktuálně 38 let.

Foto: Profimedia.cz

Nejmladším střelcem letošního Eura je Rakušan Christoph Baumgartner.

Nejmladším střelcem letošního Eura je rakouský záložník Christoph Baumgartner, jemuž při vstřelení rozhodující branky proti Ukrajině bylo 21 let a 324 dní.

Nejmladším hráčem, který kdy na Mistrovství Evropy vyfasoval za prohřešek proti pravidlům červenou kartu, se stal Ethan Ampadu. Když dostal oprávněnou červenou v zápase proti Itálii, bylo mu 20 let a 279 dní.

Nejstarším kapitánem na turnaji je sedmatřicetiletý Goran Pandev, který za Severní Makedonii debutoval v sedmnácti letech v roce 2001. Svou zemi dovedl na historicky první velký turnaj.

Nejdražší hráč turnaje, francouzský útočník Kylian Mbappé, ještě ani nebyl na světě při poslední účasti Skotska na velkém fotbalovém šampionátu v létě roku 1998. Narodil se až v prosinci téhož roku.

Reklama

Doporučované