Hlavní obsah

Evropa kritizuje Rusko, čtyři oběti bouře nad Evropou a výročí velké tragédie

Večerní zprávy 28. 7. 2019.Video: Vojtěch Gibiš

 

Reklama

Přehled toho nejdůležitějšího, co se stalo v neděli 28. července 2019.

Článek

1:09 Moskvu odsoudilo Česko i Evropská unie

Policie v Moskvě během brutálního zásahu zatkla téměř 1400 protestujících. Její zákrok odsoudila Evropská unie i Česko. K protestům už minulý týden vybízel opoziční politik Alexej Navalnyj. Ten si právě kvůli tomu odpykává ve vězení třicetidenní trest.

4:09 Krvavé protesty v Hongkongu

Týden poté, co na účastníky protestů v Hongkongu zaútočili po skončení akce na vlakovém nádraží obušky neznámí útočníci, se znovu v centru sešly desetitisíce demonstrantů. Do ulic vyrazili už posedmé. Volají po větší demokracii v zemi, odvolání správkyně území Lamové a také nesouhlasí se zákonem o vydávání trestně stíhaných osob do Číny.

5:33 Asadovy letouny bombardovaly tržiště

Jedenáct lidí přišlo o život při dnešním náletu syrských vládních letounů ve městě Aríhá. Útok zasáhl hlavní náměstí a rušné tržiště. Město se stalo terčem útoku už poněkolikáté. Syrský režim, podporovaný Ruskem, stupňuje napětí v oblasti, kterou zatím nemá pod kontrolou.

5:39 Půl miliardy navíc na boj s klimatickou změnou

Ministerstvo zemědělství chce dát půl miliardy korun na opatření pro boj s klimatickou změnou. Peníze mají jít na podporu výstavby veřejných vodovodů a kanalizací nebo na rekonstrukce rybníků a malých nádrží.

7:04 Výročí tragické nehody na přejezdu

Na den přesně před 50 lety – 28. července 1969 – se srazil vlak s autobusem na železničním přejezdu v Bezděčíně na Mladoboleslavsku. Jde o šestou nejtragičtější nehodu na české železnici.

9:37 Socha pro Vatikán

Letos uplyne třicet let od svatořečení Anežky České. Na tu tehdy do Vatikánu přijely i tisíce věřících z tehdejšího komunistického Československa. Událost se stala jakousi předzvěstí sametové revoluce, která začala jen pár dní poté. Do Vatikánu teď zamíří jako poděkování bronzová koruna Anežky České. Její autor – Daniel Trubač – by byl rád, kdyby byla umístěna přímo v bazilice svatého Petra ve Vatikánu.

12:08 Bouře potrápily Evropu

Evropou se prohnaly silné bouře doprovázené lijákem. S největší intenzitou udeřily v severní a střední Itálii – včetně Říma, také ve Slovinsku a v jižním a východním Rakousku. Na svědomí mají nejméně čtyři oběti.

12:42 Sbírka na děti oběti vraždy

Smrt ženy, matky tří dětí z Rychnova nad Kněžnou, zvedla mezi místními obrovskou vlnu solidarity. Dva týdny poté, co ji zastřelil její manžel přímo v restauraci, se podařily vybrat ve veřejné sbírce už víc než dva miliony korun. Nashromážděné peníze mají pomoct dětem ve složité situaci.

Reklama

Doporučované