Hlavní obsah

Neexistuje možnost, jak by Andrej Babiš nebyl ve střetu zájmů, tvrdí Transparency International

Výzva s Milanem Eiblem: O možném střetu zájmů Andreje Babiše a důsledcích pro Českou republiku.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Půlka května. To bylo datum, dokdy chtěla Evropská komise vyhodnotit audit možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Audit však podle EK dosud hotový není. Transparency International, která do Brusel podnět k přezkoumání podávala, si však umí jen těžko představit variantu, kdy by komise řekla: Všechno je v pořádku.

Článek

Je to měsíc, kdy eurokomisař Günther Oettinger za zavřenými dveřmi kontrolního výboru europarlamentu uvedl, že první dvě z několika auditních zpráv týkajících se českého ministerského předsedy a jeho byznysu by měla česká strana dostat v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později.

Termín se nyní změnil. „V současnosti sebrané materiály prochází analýzou při plném respektu k procedurám auditu,“ sdělil mluvčí Evropské komise agentuře ČTK.

Podle dvou zdrojů Seznamu z Bruselu je ovšem zpráva auditorů v podstatě hotová. Také česká pobočka Transparency International má informace, že je zpráva z auditu dokončena.

„Zatím jsme nedostali oficiální informace, nicméně ano. Už kvůli tomu, co říkal komisař Oettinger s tím, že uváděl polovinu května, tak se nám sbíhají informace, že už by to teď mělo být hotové,“ uvedl ve Výzvě Seznamu hlavní analytik české pobočky Transparency International Milan Eibl.

Závěry auditní zprávy EK má obdržet české ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO).

„To je problém celého tohoto případu. Ten nejvyšší nadřízený je v uvozovkách tím vyšetřovaným. Je nutné, aby integrita úředníků, kteří se k té zprávě dostanou, byla natolik vysoká, že se budou zajímat o české zájmy a o to, co to bude znamenat pro ČR a ne pro jejich šéfa, premiéra Babiše,“ popisuje hlavní analytik TI.

Ministerstvo financí na dotaz Seznamu ve středu odpoledne uvedlo, že zprávu zatím nedostalo: „MF dosud auditní zprávu či zprávy od auditorů Evropské komise neobdrželo,“ napsala Anna Fuksová z tiskového oddělení ministerstva.

Před volbami do europarlamentu?

Závěry auditní zprávy podle Eibla možná dostane i ministerstvo zemědělství a několik dalších institucí v Česku. TI, která podnět Evropské komisi kvůli možnému střetu zájmů posílala, by měla dokument také dostat, a to letos na podzim.

Eibl je ale přesvědčený, že veřejnost by se o závěrech auditu měla dozvědět ještě před volbami do Evropského parlamentu, které budou 24. a 25. května.

„Znalost toho, jestli premiér ČR v rozporu s unijními pravidly čerpá dotace, je natolik informace veřejného zájmu, že by to mělo být známé ještě před volbami. Jde o to, jestli chcete jako volič volit někoho, kdo se zpronevěřil pravidlům,“ míní Eibl.

TI je přesvědčená, že premiér ve střetu zájmů je, a nepředpokládá, že by závěry auditní zprávy řekly opak: „O tom, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů, mluvila rezoluce Evropského parlamentu i posudek právní služby EK na konci minulého roku. Pro nás by bylo velmi překvapivé, kdyby někdo z politické roviny otočil závěry právního servisu o 180 stupňů a řekl, že Andrej Babiš není ve střetu zájmů.“

Zpráva bude mít podle Eibla dvě části, jedna se bude věnovat právě možnému střetu zájmů předsedy vlády a druhá bude o nastavení kontrolních mechanismů (pro přidělování dotací, pozn. red.), které zkoumal audit.

„Může se upřednostnit ta auditní část, kde by se tvrdilo, že ČR má špatně nastavené systémy,“ míní Eibl.

Z posledních prohlášení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), přes který teče koncernu Agrofert (ve svěřenském fondu předsedy vlády) většina tuzemské dotační podpory, je podle něj zřejmé, že se české úřady na kritické hodnocení systému vyplácení dotací připravují.

„Oni řekli, že pokud se prokáže chyba na straně uchazeče (Agrofertu), tak oni po něm žádají ty peníze zpátky. Ale pokud SZIF řekne, že jsme měli špatně nastavené parametry, takže to nebyla chyba uchazečů, ale naše, tak to v případě potvrzení střetu zájmů Andreje Babiše a Agrofertu bude znamenat, že peníze, které by musely putovat zpátky do EU, by český stát po Agrofertu nevymáhal. To bychom považovali za strašně nebezpečné, protože celý úřednický aparát by se klonil před zájmy Agrofertu,“ vysvětluje Eibl. Jinými slovy to podle něj případně bude znamenat, že peníze vracené do Bruselu půjdou ze státní kasy.

Zrušit svěřenské fondy

Premiér Babiš odmítá, že by ve střetu zájmů byl. Svůj holding Agrofert převedl do svěřenských fondů a vzdal se předsednictví ve vládní Radě pro Evropské strukturální a investiční fondy. Tím považuje věc za vyřešenou.

Analytik TI ve Výzvě vysvětluje, proč podle nich premiér ve střetu zájmů stále je. „On může kdykoli lusknutím prstu zrušit oba svěřenské fondy a vše se vrátí zpátky do podoby akciové společnosti, kterou vlastní Andrej Babiš. On rozhoduje o životě a smrti svěřenských fondů, vystupuje jako ovládající osoba,“ říká Eibl.

Premiér navíc podle něj ve své pozici jedná o rozpočtu EU, a tedy i například o možném zastropování dotací pro velké zemědělské firmy.

„Aby to nebyl střet zájmů, tak by Andrej Babiš a Agrofert mezi sebou nesměli mít žádný kontakt, aby byl naprosto odstřižen od veškerého dění v Agrofertu. Je otázka, jak to nastavit. Pokud by Andrej Babiš prodal Agrofert, tak by záleželo komu, a nepředpokládám, že by to prodal někomu, koho nemůže ovládat. Jeho navázání na Agrofert je tak propojené, že neexistuje možnost, aby Andrej Babiš nebyl ve střetu zájmů,“ říká Eibl.

Co TI říká na analýzu bývalého ministra Jana Kněžínka, že Babiš ve střetu zájmů není? Jak bude vypadat další postup českých úřadů a možné reakce na auditní zprávu? A hrozí, že České republice Brusel zastaví veškeré dotace?

Podívejte se na celý rozhovor s Milanem Eiblem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované