Hlavní obsah

Evropská lidová strana bude hlasovat o vyloučení Orbánovy strany Fidesz

Orbánově straně Fidesz hrozí vyloučení z Evropské lidové strany.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Evropská lidová strana (ELS) zahájila proceduru, na jejímž konci by mohla být maďarská strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vyloučena z jejich řad. Informovala o tom zpravodajská agentura AFP.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán se v posledních týdnech dostal do ostrého sporu s některými členy ELS kvůli kampani své vlády, která tvrdí, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros otevírají Evropu a hlavně Maďarsko vlnám migrantů. Evropská komise minulý týden zveřejnila rozbor jednotlivých bodů kampaně, které označila za výmysly.

Návrh na vyloučení Fideszu z řad Evropské lidové strany podalo dokonce více členů, než bylo potřeba. Ve stanovách strany, jejímiž členy jsou z Česka KDU-ČSL a TOP 09, stojí, že o vyloučení či pozastavení členství se může hlasovat, pokud žádost podá sedm stran z pěti zemí EU. Podle předsedy evropských lidovců Josepha Daula ji podalo dvanáct stran z devíti států.

Jaký bude další osud Fideszu? To by se mělo ukázat 20. března na shromáždění Evropské lidové strany. Podle zdroje agentury DPA chce předsednictvo evropských lidovců právě na tomto setkání rozhodnout, zda maďarská vládní strana bude muset ELS opustit či bude moci zůstat.

Orbán v rozhovoru poskytnutém německému listu Welt am Sonntag zveřejněném v neděli označil své odpůrce z řad politiků ELS za „užitečné idioty“. Snaha vyloučit jeho stranu Fidesz nahrává podle něj před květnovými volbami do europarlamentu jen levici.

Vysocí představitelé EU Orbána dlouhodobě kritizují zejména kvůli jeho výrokům o migraci, ale také kvůli omezování demokratických svobod v rodném Maďarsku. Brusel podle zpravodajské agentury AP v souvislosti s novým rozpočtem EU uvažuje o rozdělování peněz jednotlivým zemím na základě dodržování demokratických principů. Právě Maďarsko by v tomto případě mohlo čekat omezení příjmů.

Evropská lidová strana je největší evropská politická strana. Byla založena v roce 1976 křesťansko-demokratickými stranami. Momentálně je nejsilnější stranou jak v Evropském parlamentu, tak v Evropské radě a Evropské komisi. Z jejich řad pocházejí i současní předsedové Evropské rady i Evropské komise, Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

Reklama

Související témata:

Doporučované