Hlavní obsah

Evropské úřady zadržely 122 tun pesticidů, jejich padělání je horší než imitace značkového oblečení

Evropské úřady zajistily 122 tun nelegálních pesticidů.

 

Reklama

Evropské policejní organizaci Europol se ve spolupráci s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) podařilo zajistit 122 tun zakázaných pesticidů. Obchod s nimi patří do desítky nejrozšířenějších organizovaných zločinů v Evropě.

Článek

Akce pod názvem Silver Axe II proběhla v 16 členských zemích Evropské unie a byla rozšířeným pokračováním Silver Axe I, která se ve spolupráci sedmi členských zemí Unie konala v roce 2015.

„Obecně platí, že obchod s padělky přípravků na ochranu rostlin je v Evropě druh organizovaného zločinu, zařazený mezi 10 nejvýnosnějších kriminálních činností. I proto může být dost složité rozkrývání dobře zorganizované sítě, kterou se padělky a nelegální přípravky šíří," řekla Seznam Zprávám mluvčí České asociace ochrany rostlin Eliška Princová.

Zároveň doplnila, že obchod s pesticidy je mnohem závažnější než například obchod s padělky značkového zboží. Ohrožuje totiž zdraví lidí i zvířat a představuje významné ekologické riziko.

Zabavené postřiky neprošly kontrolou na přísné evropské standardy. Podle Princové tak mohou ohrožovat celé životní prostředí. Při použití takového přípravku může dojít k poškození rostlin i jejich plodů a v neposlední řadě jsou pak ohroženi i jejich konzumenti. V riziku jsou však i ti, kdo postřik aplikují, tedy zemědělci.

Mezinárodní operace, během které úřady zkontrolovaly 940 zásilek přípravků na ochranu rostlin, se odehrála v hlavních námořních přístavech, na letištích a na suchozemských hranicích Belgie, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Polska, Rumunska, Švédska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Británie a Nizozemska.

Zabavené přípravky se obvykle likvidují ve spalovnách. Každý stát ale stanovuje vlastní pravidla. Na trh se však nelegální pesticidy zpět dostat nemohou.

Reklama

Doporučované