Hlavní obsah

Existuje bezpečný přístav pro peníze. Jedna česká obálka má hned dva

Top pět nejdražších známek světa.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V sobotu filatelie zaznamenala nový rekord. V Německu se vydražila známka Červený mauricius za 8,1 milionu eur. Rarita v českých rukou by ji však mohla překonat.

Článek

Známky a dopisy se neustále zhodnocují – a víkendová aukce v Německu, která zahýbala i pořadím nejcennějších známek světa je toho důkazem. Nově je na prvním místě žebříčku Červený mauricius v hodnotě přesahující čtvrt miliardy korun.

„Dát milion dolarů za známku není žádná vzácnost,“ říká David Kopřiva, filatelista a zakládající člen Prestige Philately Club Prague.

„Cena jde neustále nahoru, pokud známku někdo nepoškodí,“ dodává. Jejich hodnota překoná i ekonomické krize, ta koronavirová není výjimkou. „Je tady historická zkušenost, že ze všech krizí v minulosti od 19. století přes světové války, ropnou krizi, krizi v roce 2008, se známky chovají jako bezpečný přístav,“ popisuje.

Přes krize se přenese povědomí o vnitřní hodnotě známek, tedy jejich příběh, společensko-kulturní význam, nebo historie majitelů. „Takhle funguje psychika ve vrcholném filatelistickém byznysu u top pěti známek. Přidáváte se k nějaké tradici, která vás přesahuje, dodává vám identitu, která je unikátní. Za to se dnes platí,“ dodává Kopřiva.

1. Červený mauricius

V jedné z nejznámějších aukčních domů Auktionshaus Christoph Gätner v Německu se v sobotu vydražil mauricijský Ball Cover za 8,1 milionu eur. Koupil ho německy mluvící klient, který za něj zaplatí přes 10 milionů euro (255 milionů korun) včetně aukční provize, což je nejvyšší cena za filatelistickou položku v dějinách oboru. Jeho původním majitelem byl singapurský podnikatel Vikram Chand.

Dodnes se dochovaly jen tři exempláře Ball Cover, které s největší pravděpodobností obsahovaly pozvánku na ples. Ten, který byl vydražený v sobotu, je jako jediný v soukromých rukou. Další dva jsou součástí britské královské sbírky.

„Pikantní je, že dopis byl prodán v roce 2006 za tři miliony dolarů a teď se s aukční provizí v přepočtu na dolary udělal 12 milionů dolarů,“ říká Kopřiva. Cena se tak zvýšila o 300 procent. Červených mauriciů Post Office se dochovalo celkem 15, z toho šest na dopisech.

2. Britská Guyana

Červený mauricius odsunul známku Britská Guyana na druhou pozici. Jde o raritu z Britské Guyany, kde byla v roce 1856 vytištěna kvůli nedostatku známek. Od roku 2014 do letoška ji vlastnil americký návrhář obuvi Stuart Weitzeman, který však známku poškodil, takže v očích investorů klesla.

„Dozadu na ni nakreslil tlustou tužkou své logo, aby ho na známce zvěčnil. Na známkách jsou různé značky majitelů všech dob, ale on ji poškodil. Tím odradil část poptávky,“ říká Kopřiva. Proto ji aukční síň Sotheby’s prodala za méně než 15 milionů dolarů, jak se původně očekávalo.

„Kdyby se známka prodávala třeba ve Švýcarsku, koupil by si ji pravděpodobně nějaký arabský šejk za víc peněz,“ dodává. Podle něj byl prodej špatně připraven, takže nedosáhl takové částky, jaké mohl.

3. Modrý mauricius

Modrých mauriciů se dochovalo 12. Tuto známku Kopřiva považuje za nejznámější a jednu z nejdražších na světě. „V soukromých rukou jsou dva, nebo tři,“ říká filatelista. Jedna z nich je také v Česku v rukou investora, který svou identitu zatím neodhalil. Ten zároveň vlastní něco, co Kopřiva považuje za cennější filatelický kousek než ten, který se o víkendu vydražil v Německu.

„Jde o dopis se dvěma mauriciy. V našem kulturním prostoru máme něco, co je lepší, protože jsou tam dvě známky a v lepší kvalitě,“ vysvětluje. Podle něj by mohl překonat rekord, který padl u mauricijského Ball Coveru. „Dovedu si představit, že kdyby se dostal na trh, mohl by se vydražit i o dva miliony eur více,“ myslí si Kopřiva.

4. Tříšilinková žlutá

Jde o chybotisk švédské poštovní známky, která byla až do roku 2014 nejhodnotnější známkou světa, nyní je na čtvrté příčce. V roce 2010 byla vydražena za 2,3 milionu dolarů, čímž překonala rekord, který doposud držela.

Ve Švédsku se v roce 1855 tiskly známky za tři šilinky zeleně, žlutě se tiskly osmišilinkové. Došlo tak k záměně barev. Tříšilinková žlutá je raritou, neboť doposud byl objeven jen jeden takto vytištěný exemplář.

5. Obrácená Jenny

Pátou nejhodnotnější známkou je Obrácená Jenny z roku 1918. V tiskárně tehdy došlo k chybě a na několika známkách se letadlo objevilo naopak. Většina známek byla zničena, ale některé se náhodou dostaly do distribuce.

„Jde o známý chybotisk americké známky vyobrazující letadlo, které letí vzhůru nohama. Čtyřblok těchto známek se prodal za pět milionů dolarů v Sotheby’s. Každá známka stojí zhruba milion dolarů,“ popisuje Kopřiva. Uprostřed známky je modrá kresba letounu Curtiss JN-4, který je zkráceně nazýván Jenny. Původní hodnota známky byla 24 centů, když ale vyšlo najevo, že jde o unikát, cena začala stoupat.

+1

Reklama

Související témata:

Doporučované