Hlavní obsah

Exkluzivní basket v Praze: Zaplaťte 320 tisíc, klub se postará o stipendium v Americe a cestu do NBA

Pražský klub GBA připravuje mladé hráče na kariéru v NBA. Jak? Podívejte se v reportáži.

 

Reklama

I v České republice se hraje basketbal, který zajímá zámořský svět: Pražský klub našel způsob, jak pomoct největším evropským talentům ke stipendiím na amerických vysokých školách. Účtuje si za to 320 tisíc.

Článek

Hala v zapadlé části Prahy připomíná tělocvičnu, jakých jsou v hlavním městě desítky. Basketbal v ní ale hraje tým, který bedlivě sledují i skauti z NBA. Zjevení v českém sportu, nebo také skvělý byznysový plán? Na Get Better Academy, jak se klub jmenuje, můžete nahlížet jakkoliv. Svůj slib dostat hráče na americké univerzity, potažmo k profesionálnímu kontraktu v jedné ze špičkových evropských soutěží, ale zatím plní.

„Zatím máme 95procentní úspěšnost. Doteď je 22 hráčů na amerických univerzitách a 7 hráčů v profesionálních evropských soutěžích. Jeden se rozhodl, že do Ameriky nepůjde. Neměl na to výkonnost,” chlubí se Matěj Zajíček, teprve šestadvacetiletý spoluzakladatel nejen v Česku unikátního klubu.

Hrát za GBA mohou pouze hráči, kteří si za to sami zaplatí. Klub si za sezonu účtuje 320 tisíc korun. Cena zahrnuje bydlení přímo v hale, stravování, zápasy v nejvyšší české juniorské soutěži, turnaje v zahraničí a především tréninky vedené špičkovými trenéry z Evropy i USA.

Junioři trénují v Praze i třikrát denně, jejich cestě ke stipendiu klub podřizuje úplně vše. Vedle špičkových basketbalových výkonů klub klade velký důraz také na vzdělání. Hráči, kteří nevykazují ve škole studijní výsledky, nesmí hrát ani trénovat tak dlouho, než si ve škole známky opraví.

V letošní sezoně se v Get Better Academy zlepšuje čtyřiadvacet basketbalistů z jedenácti zemí světa. Vedle šesti Čechů třeba i Senegalec, Estonec nebo Bělorus. Řada z nich kvůli působení v klubu, za které si sami platí, už odmítla lukrativní profesionální kontrakty.

Jaký režim mají hráči v Get Better Academy a kolik z nich má potenciál dostat se do NBA? I na tyto otázky odpovídá v rozhovoru spoluzakladatel projektu Julián Beťko.

Rozhovor s Juliánem Beťkem, spoluzakladatelem Get Better Academy.

Reklama

Související témata:

Doporučované