Hlavní obsah

Exministra Němečka vyšetřuje policie. Uděloval výjimky pro zdravotníky bez vzdělání

Večerní zprávy 12. 5. 2017.

 

Reklama

O bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka se zajímají policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Článek

Detektivové prověřují, zda se nedopustil trestného činu, když desítkám zdravotníků udělil výjimky. Tím jim umožnil dál pracovat, i když nemají zákonem předepsané vysokoškolské vzdělání. Pro důkazy si přišla policie také na Ministerstvo zdravotnictví.

Šlo o mnoho desítek případů rehabilitačních sester či fyzioterapeutů, jimž chybělo vysokoškolské vzdělání, které se v mnoha zdravotnických profesích požadovalo.

Už dříve vládní prošetřovatel poslal po delším zkoumání bývalému ministrovi verdikt, v němž ho upozornil, že výjimky uděluje v rozporu s příslušnými paragrafy.

Němeček chybu přiznal. Bránil se ale, že jen zachraňoval vážnou personální situaci ve svém resortu. Nejzkušenější zdravotníci, lidé s třicetiletou nebo čtyřicetiletou praxí, totiž nemají vystudovanou vysokou školu, takže hrozilo, že o ně už tak mnohde oslabené zdravotnictví přijde. Víc se podívejte ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované