Hlavní obsah

Experti ve zprávě potvrdili, že lávka v Nymburce se může zřítit

Podívejte se na nymburskou lávku, která se může zřítit.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odborníci z Kloknerova ústavu v oficiální zprávě potvrdili, že lávka přes řeku Labe v Nymburce se může zřítit. Sdělil to mluvčí nymburské radnice Petr Černohous. Město na lávku zakázalo koncem loňského roku vstup, od minulého týdne pod ní nesmějí proplouvat ani lodě a musejí se otáčet.

Článek

Černohous uvedl, že radnice obdržela oficiální expertní zprávu z Kloknerova ústavu, jehož odborníci v květnu zavřenou lávku zkoumali. „Dokument obsahuje i závěrečné stanovisko: Na základě uvedených závěrů je možno konstatovat, že aktuální korozní stav předpínacích lan je prakticky nepredikovatelný a konstrukce se může nacházet ve fázi vysokého rizika náhlého kolapsu - zřícení,” citoval mluvčí ze zprávy.

Labe bude pod nymburskou lávkou uzavřeno až do chvíle, než se ji městu podaří zbourat. Podle nymburského místostarosty Jana Rittera (Nymburští demokraté) je demolice otázkou týdnů, podle starosty Pavla Fojtíka (Změna pro Nymburk) zabere plánování demolice až několik měsíců. Na co nejrychlejší odstranění nebezpečné lávky tlačí například Státní plavební správa. Cena demolice se odhaduje až na sedm milionů korun.

Město zakázalo vstup na lávku loni v prosinci, nymburská lávka je stejné konstrukce a od stejného projektanta jako ta v Praze-Troji, která se zřítila do Vltavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované