Hlavní obsah

Exploze v afghánské mešitě si vyžádala 55 mrtvých

Foto: Profimedia.cz

Při výbuchu v afghánské mešitě zahynulo 55 lidí a 140 utrpělo zranění.

Reklama

55 mrtvých a 140 zraněných si vyžádal dnešní výbuch, který otřásl šíitskou mešitou v severoafghánské provincii Kunduz. Informovaly o tom světové agentury.

Článek

Podle agentur k explozi došlo v době pátečních modliteb v šíitské mešitě Said Abad. Podle regionálního představitele Tálibánu pro kulturu a informace Matiulláha Rúháního výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Odpoledne se k útoku přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), píše agentura Reuters.

„Doposud jsme přijali 35 těl a přes 50 zraněných,“ řekl AFP pod podmínkou anonymity lékař z centrální nemocnice ve městě Kunduz, které je metropolí stejnojmenné provincie. Klinika Lékařů bez hranic v Kunduzu přijala více než 90 zraněných pacientů a více než 20 těl, uvedla na Twitteru.

Představitel policie z řad vládnoucího hnutí Tálibán Dóst Muhammad Ubaidá uvedl, že při útoku bylo zabito či zraněno nejméně 100 lidí. Většina z nich podle něj zemřela. Jedná se o nejkrvavější atentát od odchodu jednotek USA a NATO z Afghánistánu na konci srpna, píše britská stanice BBC. Podle místního kanálu Tolo News se páteční modlitby zúčastnilo více než 300 lidí.

Jeden z místních podnikatelů, kterého citovala francouzská agentura AFP, uvedl, že na místě výbuchu panoval velký chaos. „Sanitky se vracely na místo incidentu, aby odvezly mrtvé,“ řekl. „Stovky lidí se shromáždily u vchodu do nemocnice a oplakávaly smrt svých příbuzných, ale tálibánci se snažili zabránit shromážděním pro případ, že by se plánovala další exploze,“ dodal. Na snímcích, které se šíří na sociálních sítích, je vidět několik zakrvácených těl ležících na zemi mešity.

„Hodně našich sousedů bylo zabito a zraněno. Náš 16letý soused je mrtvý. Oni nemohli najít půlku jeho těla. Další soused, kterému bylo 24, byl rovněž zabit,“ citovala média nejmenovanou učitelku, která žije poblíž mešity.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

Od nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v polovině srpna byl Afghánistán svědkem několika útoků, včetně víkendového atentátu v kábulské mešitě. K některým z nich se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS).

Reklama

Doporučované