Hlavní obsah

Expremiér Blair vyzval britské zákonodárce, aby hlasovali proti dohodě o brexitu

Bývalý předseda vlády Blair se domnívá, že žádná dohoda o brexitu nedopadne pro Brity dobře.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Podle bývalého labouristického premiéra Velké Británie jsou plány premiérky Mayové na odchod z EU „šílenství“, zákonodárci by proto měli voličům umožnit nový plebiscit o brexitu.

Článek

Bývalý britský premiér Tony Blair vyzval všechny britské zákonodárce, aby neumožnili vládě Theresy Mayové prohlasovat jakýkoliv návrh o podobě brexitu. Napsal to v článku pro britský list Observer.

Třikrát zvolený labouristický předseda vlády apeloval i na konzervativce, aby zablokovali dohodu Mayové s EU o odchodu Británie z evropské osmadvacítky. Podle Blaira totiž rozumná a pro Brity výhodná dohoda neexistuje a všechny varianty odchodu jsou špatné.

Jak šel čas s brexitem. Podívejte se na časovou osu.Video: Kuba Bernáth, Seznam Zprávy

„Každá možnost je špatná. Poslanci by měli hlasovat proti a dát lidu možnost finálního rozhodnutí,” navrhuje Blair uspořádání druhého referenda o brexitu. Toho by zákonodárci prý mohli dosáhnout právě zablokováním vlády.

Expremiér tvrdí, že dopady brexitu budou pro politiky i občany katastrofální. To, jak chce Mayová brexit realizovat, je podle něj naprosté „šílenství“.

„S postupem času mé obavy z katastrofálních dopadů brexitu nepolevily, naopak jsou ještě silnější. Poslanci by měli hlasovat proti dohodě a říct svým voličům, že při nejlepším vědomí a svědomí s tím nemůžeme souhlasit a poslední rozhodnutí je na vás,“ vyzývá Blair v článku.

Podle Blaira například nelze zajistit po odchodu z celní unie otevřenou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, což je jedno z klíčových témat brexitových jednání. Požadavky Theresy Mayové však s touto variantou brexitu nejsou v souladu. Podle Blaira vznáší vláda neodpovídající požadavky, které akorát dovedly jednání do patové situace.

Reklama

Související témata:

Doporučované