Hlavní obsah

Exprezidenta Jemenu zastřelili jeho bývalí spojenci a mrtvolu si natočili. Nepokoje v zemi se dále stupňují

Jemenem otřásá krize mezi povstaleckými skupinami (video: AP). Varování: Video obsahuje drastické záběry.

 

Reklama

Ostré střety mezi povstalci vedenými exprezidentem Alím Abdalláhem Sálihem a rebely z kmene Húsíů otřásají Jemenem. Krize v zemi v pondělí vyústila ve zprávu, že bývalý prezident Sálih byl zabit při útoku jižně od hlavního města Saná.

Článek

Smrt jemenského exprezidenta v pondělí oznámila turecká agentura Anadolu. Jemen dlouhodobě bojuje s mezinárodní vojenskou koalicí, které vévodí Saúdská Arábie. Sálih, vůdce jemenských povstalců, přitom před pár dny vyzval k dialogu mezi arabskou koalicí a svými silami. Doufal v zastavení několikaleté blokády země.

Sálihovi spojenci, povstalci z kmene Húsíů, ale tuto snahu označili za puč a proti bývalému prezidentovi zaútočili. „Ministerstvo vnitra oznamuje konec krize kolem zrádcovských milicí, zabití jejich vůdce i množství jeho zločineckých stoupenců,“ uvedla televize Húsíů v prohlášení. Za konflikty mezi Sálihovými lidmi a Húsíi prý stojí i spory o finance a rozdělení moci.

Vystupňovaný střet, během kterého v posledních pěti dnech přišlo o život už nejméně 125 osob, ihned odsoudila OSN. Zároveň vyzvala k ukončení blokády Jemenu ve snaze celou situaci řešit. Koordinátor OSN pro humanitární operace požádal o šestihodinové přerušení bojů v úterý, aby měli civilisté čas odejít z domovů.

Od roku 2014 si konflikt v Jemenu vyžádal na 10 000 obětí na životech. Země se ocitá v hluboké humanitární krizi kvůli nedostatku potravin, léků a čisté vody. Většinu letošního roku se v Jemenu také šířila cholera, 8 milionů obyvatel je na pokraji hladomoru.

Reklama

Doporučované