Hlavní obsah

Extrémní zimy neznamenají, že se globální oteplování neděje, tvrdí vědci

Foto: Profimedia.cz

Nejméně 111 obyvatel Texasu zemřelo v důsledku únorového extrémně chladného počasí a několikadenních výpadků proudu.

Reklama

Nově zveřejněná studie amerických vědců uvádí, že extrémní zimní počasí v určitých regionech souvisí s oteplováním na severním pólu.

Článek

Podle Americké asociace pro rozvoj vědy (American Association for the Advancement of Science) může za extrémně nízké teploty v zimních měsících oteplování v Arktidě. Tající led v Barentsově a Karském moři vede ke zvýšenému sněžení nad Sibiří a přenosu přebytečné energie, která ovlivňuje vířící větry ve stratosféře nad severním pólem. To v nejsevernější části světa narušuje cirkulaci polárního víru zvaného polární vortex, který se následně rozpíná do dalších částí světa, popisuje studie.

Celý proces následně způsobuje extrémní zimy v regionech Severní Ameriky a východní Asie. Arktický vítr zapříčinil například letošní tuhé mrazy v Texasu, při kterých zemřelo v důsledku počasí a souvisejících několikadenních výpadků proudu nejméně 111 lidí.

„Tvrdíme, že tání mořského ledu v severozápadní Eurasii spolu se zvýšenou mírou sněžení na Sibiři vede k posílení teplotního rozdílu mezi západem a východem euroasijského kontinentu,“ vysvětluje vedoucí autor studie a profesor na Massachusettském technologickém institutu Judah Cohen. „Víme, že když se tento teplotní rozdíl zvýší, vede to k dalšímu narušení polárního víru,“ tvrdí.

Podle vědců by mohly výsledky studie založené na pozorování a modelování přesvědčit veřejnost o tom, že tuhé zimy neznamenají, že nedochází k globálnímu oteplování. „V minulosti byly tyto chladné extrémy nad USA a Ruskem použity k ospravedlnění, aby nedocházelo ke snižování uhlíkových emisí, ale teď už neexistuje žádná výmluva, proč nezačít snižovat emise hned,“ říká dále.

Autoři studie také doufají, že díky představeným výsledkům bude predikce vývoje počasí efektivnější. „Jednou z výhod této studie je, že pokud tyto predispozice znáte a podobně i podmínky, které jsou pro vyvolání takové události příznivé, prodloužíte tím čas mezi předpovědí a reálnou událostí. V Texasu by se bývali někteří lidé jistě připravili lépe, kdyby dostali lepší upozornění. Někteří lidé umrzli k smrti doma, a kdyby věděli (na co se mají připravit), mohli se odebrat do zřízených přístřešků,“ dodává Cohen.

Reklama

Doporučované