Hlavní obsah

Smrt zimou i v plamenech. Krutý mráz v Texasu píše tragické příběhy

Foto: Profimedia.cz

V Texasu padaly teploty během minulého týdne pod minus deset stupňů Celsia.

Reklama

Tuhé mrazy, které zanechaly miliony Texasanů bez proudu, mají na svědomí desítky obětí. Kvůli nedostatku elektřiny a mrazivým teplotám nejspíš zemřel 11letý chlapec či babička se svými vnoučaty.

Článek

Cristiana Pinedu nalezla minulý týden bez známek života jeho matka. Pinedovi byli podobně jako miliony dalších Texasanů několik dní bez elektřiny a tepla. Pětičlenná rodina proto přečkala noc v jediné místnosti. Cristian spal v posteli s tříletým sourozencem, ale když je matka přišla vzbudit, starší z bratrů nereagoval. Přivolala proto záchranku, která se ho neúspěšně pokusila oživit. Výsledky z pitvy budou známy až za několik týdnů, rodina má ale podezření na podchlazení.

Žaluje proto poskytovatele energií z nedbalosti a žádá odškodné ve výši 100 milionů dolarů, tedy zhruba 2 miliard korun, informuje BBC.

Nečekaně mrazivé teploty si v jižanském státu vyžádaly nejméně pět desítek životů. Neméně tragický je příběh Loan Leové, která zemřela i se svými třemi vnoučaty během požáru. Když u ní vypadl proud, zamířila na návštěvu ke své dceři Jackie Nguyenové a jejím třem dětem - jedenáctileté Olivii, osmiletému Edisonovi a pětileté Colette. Elektřina vypadla po několika hodinách i zde, babička proto s dětmi rozdělala oheň v krbu a zbytek večera strávila rodina hraním deskových her.

„Uložila jsem děti do postýlek a po několika hodinách jsem se vzbudila v nemocnici,“ popsala hrozné probuzení Nguyenová pro CNN. Co se dělo v noci, si přesně nepamatuje. „O několik hodin později přišli hasiči a policisté a řekli mi, že nikdo jiný požár nepřežil.“ Podle hasičů je možné, že požár vznikl kvůli rozdělanému krbu, ale tvrdí, že přesnou příčinu možná nikdy nezjistí. Předměstí Houstonu, kde rodina bydlela, bylo v době požáru bez proudu zhruba 8 hodin.

Zatímco Nguyenová zatím z tragédie nikoho neobvinila, rodina malého Cristiana viní společnosti poskytující energie z toho, že „daly přednost zisku nad blahobytem lidí“. V žalobě je jmenována organizace ERCOT, která spravuje místní elektrickou rozvodnou síť, a společnost Entergy Texas.

Kvůli výpadku proudu byly v Texasu bez elektřiny několik dní zhruba zhruba tři miliony domácností. Stát zasáhly také poruchy vodovodního řadu, bez pitné vody se ocitlo kolem 13 milionů lidí.

„Přestože ERCOT a Entergy věděly o katastrofické předpovědi počasí alespoň týden předem, a přestože také věděly, že jejich systém nebyl na podobnou situaci připraven déle než 10 let, nepřijaly žádná preventivní opatření, která mohla krizi odvrátit,“ stojí v žalobě.

Nepřipravenost a astronomické účty, které po sněžné bouři dorazily některým Texasanům, spustily důkladné vyšetřování státních energetických společností. K prošetření ERCOTU a toho, jak zvládl mimořádnou bouři, už vyzval i texaský guvernér Greg Abbott.

Texas má ovšem na rozdíl od jiných amerických států nižší míru regulace energetiky, která spolu s chybějícím propojením s elektrickými sítěmi okolních států způsobuje například výrazné zvýšení cen elektřiny ve chvílích extrémní poptávky.

Řada společnosti se brání tím, že minulý týden zahájila cílené výpadky proudu, aby zabránila celostátnímu kolapsu. Podle žaloby byla elektřina záměrně vypnutá „u lidí, kteří byli v chladu nejzranitelnější“. Teploty padaly během minulého týdne pod minus deset stupňů Celsia, mnoho měst ochromil sníh a led.

„Proto bylo možné vidět osvícené kancelářské budovy, zatímco jsme my v mobilních domech neměli elektřinu,“ prohlásila matka zemřelého chlapce pro deník Houston Chronicle.

Cristianova rodina v žalobě kritizuje také komunikaci společností se zákazníky. Dodavatelé je podle nich nechali v tom, že výpadek bude jen krátký, nesdělili jim, že potrvá několik dní. „Nedostatek informací poskytovaných dodavateli zabránil řádné přípravě na výpadek energie či opuštění oblasti,“ stojí v žalobě. „Přesné informace mohly zachránit život mladého Cristiana Pinedy.“

Cristianova rodina zatím pořádá online sbírku, která by jí měla pomoci získat finanční prostředky na to, aby chlapcovo tělo poslali zpět do Hondurasu, kde ho pohřbí jeho prarodiče. Zatím vybrali přes 86 tisíc dolarů, tedy téměř dva miliony korun. Jackie Nguyenová, která přišla během požáru o matku a tři děti, rovněž pořádá sbírku peněz. Z vybraných prostředků by ráda založila dobročinnou nadaci ve jménu svých dětí. Dosud vybrala zhruba 275 tisíc dolarů, tedy téměř 6 milionů korun.

Texas má nyní k dispozici různé formy federální podpory poté, co americký prezident Joe Biden situaci ve státě prohlásil za významnou katastrofu.

Reklama

Doporučované