Hlavní obsah

Účet 360 tisíc za elektřinu za pár dní. Kruté překvapení po krutých mrazech

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

17 tisíc dolarů za rozsvícená světla během bouře. To je částka, kterou bude muset zaplatit obyvatel Texasu Scott Willoughby za elektřinu, kterou spotřeboval během sněhové bouře, jež před několika dny zasáhla americký stát.

Článek

Když se minulý týden miliony Texanů schovávaly ve svých tmavých a chladných domech, štěstí měli především ti, kteří mohli zapnout světlo pouhým stisknutím tlačítka, píše americký list The New York Times. Mnoho z nich za to nyní bude muset zaplatit příliš vysokou částku, která se v některých případech pohybuje kolem 20 tisíc dolarů.

Už několik dní sužuje Texas nebývalé mrazivé počasí, v jehož důsledku v milionech domácností bylo přerušeno zásobování elektřinou a pitnou vodou. Nevídané mrazy v bezmála třicetimilionovém státě ochromily elektrickou síť a způsobily rozsáhlé škody na majetku. Na takový incident nebyli připraveni ani producenti zemního plynu a mnoho lidí bylo odříznuto od tepla.

Jak připomínají místní média, americký Texas má nižší míru regulace energetiky, jedním z problémů je také absence propojení s elektrickými sítěmi okolních států. Místní dodavatelé se tak nemohou opřít o pomoc zvenčí a během krizí, když se zvyšuje poptávka, může docházet ke zvýšení ceny za elektřinu. V některých případech na více než stonásobek.

Pro většinu lidí, kteří budou muset za elektřinu zaplatit do konce tohoto týdne, tyto zvýšené částky znamenají díru v jejich peněženkách. „Moje úspory jsou pryč,“ říká 63letý Scott Willoughby žijící na předměstí Dallasu. Ten musel vyprázdnit svůj spořicí účet, aby mohl zaplatit fakturu 16 752 dolarů (přes 360 tisíc korun). Podle jeho slov jde o 70krát větší částku, než obvykle platí za všechny služby dohromady.

„Nic s tím nenadělám, ale zlomilo mě to,“ říká veterán. Je tak jedním z desítek Texasanů, kteří hlásili podobné částky za elektřinu.

Obyvatelka Nevady Katrina Tannerová pro The New York Times uvedla, že tento měsíc jí bylo naúčtováno více než 6 tisíc dolarů, což je více než pětinásobek částky, kterou zaplatila loni za celý rok používání služeb. Američanka uvádí, že během bouře stále otevírala aplikaci a pozorovala, jak její účet „jen stoupá, stoupá, stoupá“.

Mnoho lidí, kteří si stěžovali na extrémně vysoké poplatky, včetně Willoughbyho a Tannerové, jsou zákazníky houstonského dodavatele elektřiny Griddy. Společnost se řídí velkoobchodní cenou a účtuje si další měsíční poplatek ve výši 9,99 dolaru. Cena je většinou považována za dostupnou.

Jak uvádí The New York Times, minulý týden společnost předvídala obrovský vzestup velkoobchodních cen a reagovala na situaci tím, že vyzvala všechny své zákazníky k přechodu na jiného poskytovatele. Mnozí z nich to však nestihli.

Jak to vypadá v mrazem sužovaném Texasu, se podívejte v galerii.

+9

„Takové výpadky energie, k nimž minulý týden došlo, zvýšily riziko zhroucení celého systému, což způsobilo růst cen,“ uvedl profesor energetické politiky na Harvardově univerzitě.

Pobouření místních obyvatel přimělo republikánského guvernéra Grega Abbotta uspořádat v sobotu mimořádné setkání se zákonodárci, aby tuto situaci projednali.

V reakci na situaci v Texasu šéf Bílého domu Joe Biden včera schválil vyhlášení velké katastrofy. Podle amerických médií sněhová apokalypsa a rekordně mrazivé počasí ve Spojených státech zřejmě připravily o život téměř 60 osob. Vyhlášení nouzového stavu pro obyvatele Texasu znamená snadnější přístup k federální pomoci, včetně asistence při hledání dočasného bydlení, opravách domu či získání půjček s nízkým úrokem. Bezprecedentní texaské mrazy by se podle médií mohly stát nejnákladnější událostí související se zimním počasím v Texasu.

Reklama

Doporučované