Hlavní obsah

Facebook bojuje o svou pověst. Společnost bude lidem udělovat odměny a Zuckerberg se znovu omlouvá

Facebook bude odměňovat za nahlášení zneužívání dat.Video: Valérie Dvořáková, Reuters

 

Reklama

Výše odměn za nahlášení incidentu není omezená. Podle podobného programu, kde Facebook vyplácí odměny za nahlášení chyb v systému, by se mohla vyšplhat až na 40 tisíc dolarů.

Článek

Facebook spustil program finančních odměn za nahlášení případů zneužívání dat. Výše odměny není nijak omezena a jak uvedla společnost, částka bude stanovena vždy podle závažnosti bezpečnostního incidentu. Sociální síť tento nový program zveřejňuje v době, kdy její zakladatel Mark Zuckerberg vypovídá v Kongresu USA o bezpečnosti uživatelských dat.

„Prověříme všechna oprávněná hlášení a co nejrychleji zakročíme, pokud skutečné ohrožení informací o lidech zjistíme. Pokud se potvrdí zneužívání dat, odpojíme problematickou aplikaci a v případě nutnosti podnikneme právní kroky proti společnosti, která data prodává či nakupuje,“ napsal na blogu Facebooku Collin Greene, který ve firmě odpovídá za bezpečnost.

Jde o další krok Facebooku, kdy se společnost snaží zabránit zneužívání uživatelských dat skrze aplikace třetích stran, které platformu využívají, jako jsou například kvízy, dotazníky či hry.

Greene uvedl, že odměna za nahlášení případů zneužívání dat vychází ze stávajícího programu, který odměňuje lidi za objevení programátorských či systémových chyb. Facebook tímto způsobem doposud vyplatil nejvíce 40 tisíc dolarů (820 tisíc korun).

Zuckerberg se znovu omlouvá 

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se v úterý opět omluvil a tentokrát před senátory. Na společné schůzi právního a obchodního výboru Senátu Spojených států se omluvil za to, že jeho společnost nedokázala zajistit bezpečnost dat uživatelů.

„Byla to moje chyba, omlouvám se. Já jsem spustil Facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,“ řekl senátorům. Vyslovil tak stejná slova, jako už v pondělí při slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod.

Facebook v posledních týdnech čelí několika skandálům, kdy se ukázalo, že analytické společnosti mohly zneužít osobní údaje uživatelů. To je případ společnosti Cambridge Analytica, která získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Sám Facebook přiznal, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolených rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tuto funkci ale už Facebook zablokoval.

Reklama

Doporučované