Hlavní obsah

Po masivním úniku dat zavádí Facebook nová opatření pro ochranu soukromí uživatelů

Facebook zavádí změny ve správě údajů o uživatelích. Video: Reuters

 

Reklama

V návaznosti na nové předpisy Evropské unie zavádí Facebook změny ve správě údajů o uživatelích. Měly by lidem poskytnout větší kontrolu nad jejich soukromím.

Článek

Facebook změnami reaguje na vlnu kritiky, která se na sociální síť snesla po provalení skandálu s únikem dat 50 milionů uživatelů. Za tím stojí marketingová firma Cambridge Analytica. Ta měla využít neoprávněně získané informace o uživatelích k ovlivnění výsledku britského referenda či amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Podle představitelů Facebooku ale kauza s únikem dat nebyla jediným podnětem k zavedení nových nástrojů. „Většina těchto aktualizací je již nějakou dobu ve vývoji. Události posledních několika dní jim jen přidaly na důležitosti,” říká Erin Eganová, která má ve společnosti Facebook na starosti politiku ochrany soukromí.

Nově by se na Facebooku měla zjednodušit nabídka pro nastavení soukromí v mobilních zařízeních. Uživatel se k nim nebude muset složitě proklikávat a najde je na jednom místě.

Nástroj pro přístup k informacím lidem usnadní přenos dat do konkurenční sítě. To mimo jiné vyžadují nová pravidla EU pro ochranu soukromí (GDPR), která vejdou v platnost v květnu.

Další nástroje uživatelům zjednoduší vyhledávat informace sdílené v minulosti i jejich smazání, personalizaci reklam a jiné možnosti ochrany soukromí.

Reklama

Doporučované