Hlavní obsah

Omluva nestačí. Zuckerberg půjde vypovídat před Kongres v řádu několika týdnů

Mark Zuckerberg po opakovaných výzvách předstoupí před americký Kongres. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Zakladatel sociální sítě se tak rozhodl po opakovaných výzvách. Před členy amerického Kongresu by měl předstoupit v následujících několika týdnech. Společnost teď údajně pracuje na plánu jeho výpovědi ohledně obvinění ze zneužití dat uživatelů.

Článek

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg se rozhodl vypovídat před členy amerického Kongresu. S odvoláním na zdroje v kalifornské společnosti to uvedl web CNNMoney.

Zuckerberg čelil v posledních dnech nátlaku a opakovaným výzvám k jeho výpovědi ze strany zákonodárců i veřejnosti. Facebook aktuálně čelí obviněním z nedostatečného zabezpečení dat uživatelů. Poradenská firma Cambridge Analytica měla získat soukromé informace až padesáti milionů uživatelů k ovlivnění amerických prezidentských voleb či britského referenda.

Podle CNNMoney by cokoliv než vystoupení Zuckerberga společnost přijímala jen těžko. Šéf Facebooku ale odmítl odpovědět na výzvu britských poslanců, kteří od něj rovněž žádali vysvětlení současné kauzy. V Londýně budou parlamentu odpovídat dva jiní zástupci firmy.

Před americkými kongresmany by měl Zuckerberg vystoupit v horizontu několika týdnů, řekli CNNMoney zástupci Facebooku. Společnost podle nich teď sestavuje plán jeho výpovědi. Zuckerbergova ochota svědčit podle stejných zdrojů vytvoří tlak na výkonného ředitele společnosti Google Sundara Pichaie a šéfa Twitteru Jacka Dorseyho, aby učinili to samé. Předseda právního výboru amerického Senátu Chuck Grassley oficiálně všechny tři výkonné ředitele pozval na slyšení o otázce soukromí.

Kvůli postupům při ochraně soukromí začala vyšetřovat Facebook americká Federální komise pro obchod. Skandál vyvolaný zjištěními o Cambridge Analytica podle CNNMoney zvýrazňuje problém „zabudovaný do DNA“ Facebooku. „Jejich byznysem je využívání dat. Facebook vydělává peníze mimo jiné tím, že sklízí data uživatelů a sdílí je s vývojáři aplikací a inzerenty. Zabránit tomu, aby tito kupci data nepředávali třetím stranám s postranními úmysly, nemusí být ve finále možné,“ napsal web.

Reklama

Doporučované