Hlavní obsah

Jsem odpovědný za to, co se zde děje, Zuckerberg se omluvil za nedostatečné zabezpečení Facebooku

Foto: Flickr.com

Reklama

Šéf sociální sítě vypovídal ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod, kde mimo jiné uvedl, že jeho společnost neprovedla dostatečná opatření k tomu, aby zabránila úniku dat.

Článek

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg prohlásil, že jeho společnost neprovedla dostatečná opatření, aby zabránila zneužití sociální sítě. Zuckerberg to vypověděl při slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod a zároveň se také omluvil. Americký Kongres zveřejnil jeho výpověď na sněmovním webu. Sociální síť Facebook čelí obvinění z údajného zneužití osobních dat uživatelů sítě analytickými společnostmi.

Podle Zuckerberga je jasné, že společnost neučinila dost, aby zabránila zneužívání funkcí Facebooku. „Platí to pro falešné zpravodajství, ovlivňování voleb ze zahraničí, nenávistné komentáře a také pro vývojáře a ochranu soukromých dat,” uvedl zakladatel sítě s tím, že firma se málo věnovala své odpovědnosti a to byla chyba.

„Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil Facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,” sdělil. Firma se prý teď musí zaměřit na kontrolu veškerých svých vztahů s uživateli a ujistit se, že odpovědnost bere dostatečně vážně.

Kolem Facebooku vypuklo v posledních týdnech několik skandálů, kdy se ukázalo, že analytické společnosti mohly zneužít osobní údaje uživatelů. To je případ společnosti Cambridge Analytica, která získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů. Údaje pak použila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook navíc sám před týdnem upozornil na možnost, že osobní údaje prakticky všech více než dvou miliard uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolaných rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je již zablokována.

Zuckerberg se ve výpovědi věnuje i kauze ruského ovlivňování prezidentských voleb v roce 2016. „Příliš pomalu jsme ruské ovlivňování lokalizovali a reagovali na něj, tvrdě pracujeme na zlepšeních,” uvedl Zuckerberg s tím, že se zlepšují nové postupy, jak na propagandu reagovat.

Facebook zjistil, že ruská Agentura pro výzkum internetu (AII), která se podle některých názorů věnuje šíření propagandy a falešných či zavádějících informací, měla na Facebooku asi 470 účtů, přes které během dvou let zveřejnila 80 tisíc příspěvků. Obsah těchto příspěvků se podle Zuckerbergova odhadu dostal ke 126 milionům uživatelů nejen v USA, ale i v Evropě či Rusku.

Reklama

Doporučované