Hlavní obsah

Facebook vydělal rekordní sumu, a to i přes skandály s úniky soukromých dat uživatelů

Facebook vydělal rekordní sumu, a to i přes skandály s úniky soukromých dat uživatelů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Americká společnost zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí své příjmy o 30 procent na 16,64 miliardy dolarů (zhruba 375,7 miliardy Kč). Čistý zisk Facebooku byl podle CNN rekordní. Firma vydělala 6,88 miliardy dolarů. Rok předtím to bylo přitom 4,24 miliardy. Přestože růst zisku byl nejpomalejší za víc než šest let, firma pokořila očekávání analytiků a její akcie po oficiálním uzavření trhů zpevnily o téměř devět procent, uvedla agentura Reuters.

Článek

Zisk na akcii se zvýšil na 2,38 dolaru z 1,44 dolaru před rokem, zatímco analytici, které oslovila společnost Refinitiv, předpovídali 2,19 dolaru. Tržby pak odhadovali na 16,4 miliardy dolarů.

Od července, kdy firma poprvé varovala, že růst jejího zisku a příjmů by mohl zpomalit, její akcie ztratily třetinu hodnoty a cena se stále pohybuje na úrovni dvouletého minima.

Podle analytika severu Investing.com Harise Anwara je provozovatel největší sociální sítě světa z nejhoršího venku.

„Navzdory všem ranám za poslední rok, jeho reklamní činnost a účast uživatelů nebyly ovlivněny," řekl.

Celkové výdaje firmy ve čtvrtletí meziročně stouply o 62 procent na 9,1 miliardy dolarů, zatímco provozní marže se snížila na 46 procent z 57 procent.

Navzdory problémům se společnosti podařilo získat nové uživatele, zejména v Indii, Indonésii a na Filipínách. Přes 2,7 miliardy uživatelů použije každý měsíc alespoň jednu aplikaci, zatímco v předchozím čtvrtletí to bylo 2,6 miliardy. Počet měsíčních aktivních uživatelů Facebooku stoupl o 2,2 procenta na 2,32 miliardy. Analytici čekali, že počet uživatelů dosáhne 2,3 miliardy.

Reklama

Doporučované